Google experimenteert met primair indexeren op basis van mobiele sites.

In dit artikel

Google test het indexeren voor zijn zoekmachine op basis van mobile first. Het huidige rankingsysteem kijkt nog vooral naar de desktoppagina’s, wat problemen kan opleveren als de mobiele site minder content bevat, volgens Google.

De meeste mensen zoeken tegenwoordig via een mobiel apparaat, maar de zoekalgoritmes evalueren standaard niet de daadwerkelijke pagina die een mobiele gebruiker voor zich krijgt, stelt Google. Het bedrijf is daarom aan het testen met een mobile-first index. De ranking van pagina’s, het begrip van de structuur van data en de korte tekstjes van pagina’s bij zoekresultaten zijn daarbij op de mobiele site gebaseerd.

Google test momenteel en in de komende maanden nog kleinschalig, maar gaat de nieuwe manieren van indexeren geleidelijk aan uitbreiden.

Beheerders van sites waarbij de mobiele variant significant verschilt van de desktopversie, krijgen wel met de nieuwe aanpak te maken. Ze moeten de markupstructuur controleren met de Structured Data Testing Tool en eventueel aanpassingen doorvoeren, garanderen dat de Googlebot toegang heeft tot de mobiele site en de mobiele versie verifiëren in de Search Console. Google is al langer bezig het gebruik van mobiele sites te stimuleren. Anderhalf jaar geleden nam het bedrijf een nieuw algoritme in gebruik dat websites die geschikt zijn voor kleine schermen, hoger plaatst in de zoekresultaten, maar alleen bij zoeken op smartphones.

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.