Google gaat waarschuwingen geven over niet beveiligde websites.

In dit artikel

Google heeft een mail gestuurd naar webmasters waarin ze aangeven dat Google Chrome een waarschuwing geeft als pagina’s met een webformulier niet beveiligd zijn!

Heb je (contact)formulieren, login velden of andere mogelijkheden waar tekst als input wordt gegeven? Heb je voor deze website nog geen SSL certificaat? Dan krijgen je bezoekers straks een waarschuwing in Chrome om de onveilige situatie van informatieoverdracht te benadrukken.

Dit zal ingaan bij de release van Chrome 62 in oktober 2017.

Dit alles heeft te maken met het feit dat Google enorm voorvechter is van een veiliger internet. Ze zullen er zo veel mogelijk aan proberen te doen zodat uiteindelijk iedere website beveiligd is met een SSL certificaat. Moet eigenlijk iedere webmaster hier iets mee die een nog niet beveiligde website onder zich heeft? Ja! Het wereldwijde marktaandeel van de Chrome browser overstijgt de 60% grens. De kans is dus enorm groot dat jouw website wordt bezocht door iemand die dit doet via Chrome. Wanneer deze persoon dan bijvoorbeeld het contactformulier wilt invullen om een offerte aanvraag te doen krijgt hij een melding dat de verbinding niet beveiligd is. Dit is natuurlijk het laatste wat je wilt, want jij bent een betrouwbare partij voor je klanten. Zorg er dan dus ook zeker voor dat je deze vertrouwensrelatie al opbouwt tijdens het eerste bezoek aan je website!

Jaagt Google hiermee dan iedereen op verlichte kosten voor een SSL certificaat? Nee, helemaal niet zelfs. Let’s Encrypt is namelijk een certificeringsinstantie die gratis certificaten mogelijk maakt. Doel van het initiatief is om zoveel mogelijk sites https-ondersteuning te geven door gratis ssl-certificaten te verstrekken en implementatie makkelijker te maken. De SSL certificaten van Let’s Encrypt zijn alleen geen Wildcard SSL certificaten en laten ook geen bedrijfsnaam zien in de adresbalk van de browser.

Zo ziet de Google waarschuwing er uit:

Dit is een voorbeeld wat Google laat zien als iemand een formulier in begint te vullen op een niet veilige website:

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.