Voor bijna elke ondernemer geldt dat het belangrijk is om online actief te zijn. Een gratis website maken klink met name voor kleine ondernemingen als een aantrekkelijke deal. Wereldwijd is WordPress.org by far de meest populaire aanbieder van gratis websites. Er zijn duizenden thema’s om uit te kiezen. Om je website te personaliseren kun je overstappen naar een pro-versie, of gebruik maken van een van de 50.000 plug-ins.
10 WordPress 2021-facts
Bij Dubbel & Dwars zijn we fan van WordPress. Maar er is een verschil tussen een gratis website met WordPress maken, en een écht goede WordPress website maken. Voor ik je meer vertel over het verschil tussen zelf een (toch niet zo) gratis website maken, en een WordPress website laten maken door Dubbel & Dwars, eerst wat 2021-feiten over WordPress
(Bron: https://wordpress.com/activity/)
- Achter 39,6% van al het internetverkeer wereldwijd steekt een WordPress website. 5% meer dan in 2020.
- Meer dan 409 miljoen mensen bekijken elke maand meer dan 20 miljard WordPress pagina’s.
- 64,1% van alle CMS-gebouwde websites wereldwijd is een website. 4% meer dan in 2020.
- Elke maand bezoeken meer dan 400 miljoen mensen een WordPress website
- Dacht je dat WordPress vooral geschikt is als blogwebsite? Inmiddels verloopt 28% van alle e-commerce via de open-source WordPress plug-in WooCommerce.
- 34% van de 10.000 populairste websites ter wereld is een WordPress website
- WordPress-gebruikers produceren elke maand ongeveer 70,5 miljoen nieuwe berichten en 52,1 miljoen nieuwe reacties.
- Elke dag komen er 281 WooCommerce-winkels bij.
- WordPress.com is niet hetzelfde als WordPress.org. WordPress.com is een service die WordPress-sites host. WordPress.org is de community waar mensen aan de open source WordPress-software werken.
- De meest gebruikte taal in WordPress sites is Engels (71%). Nederland staat op de 10e plaats met 0,6%.
Is open source software helemaal gratis?
WordPress is open source software. Dit betekent dat er een vrijwillige community achter steekt. Iedereen met verstand van zaken mag een bijdrage leveren. Dat is een prachtig idee en zorgt ervoor dat open source software gratis is. Maar laten we eerlijk zijn. Een gratis website maken is als 50% extra krijgen bij aankoop van je lievelingsdropjes. Zeker, de 50% is gratis. Maar feit blijft dat je toch langs de kassa moet. Je kunt er niet vandoor met alleen de 50%. Zo is het ook met open source mogelijkheden.
Feiten om rekening mee te houden bij een thema
Er zijn een aantal factoren om rekening mee te houden voor je er definitief voor kiest voor een gratis website te maken.
Een gratis website maken is basic
De gratis WordPress thema’s zijn een mooie basis. Wil je meer dan een basis, dan kun je eigenlijk niet om een pro-versie heen. Een pro-versie geeft meer opties voor het webdesign. Zowel voor de front- als back-end. Ook kun je met een pro-versie gebruik maken van online advies.
Weeg alle kosten mee
Zelf een website maken en onderhouden kost heel veel tijd. Dat je binnen een paar klikken gratis een professionele, zakelijke website kunt maken en er daarna geen omkijken meer naar hebt, is niet waar. Een mooie website met professionele looks, aansprekende content en werkende features de wereld inzetten kost kennis, aandacht en veel tijd. Hoe ‘gratis’ is jouw website nog wanneer je alle uren telt? Hoeveel opdrachten had je kunnen aannemen of uitvoeren in deze tijd?
The magic is niet in wat muisklikken gedaan
Een goede website is meer dan alleen een mooie voorkant (front-end). Feitelijk is het de back-end where the magic happens. De achterkant van de website moet zo zijn ingericht dat alles goed en snel werkt. De meeste mensen die ervoor kiezen een gratis website te maken, doen dit omdat ze behoefte hebben aan een eenvoudig te maken website. Ze zijn in de overtuiging dat de back-end volledig werkt en ze met wat muisklikken alleen nog een mooie voorkant hoeven te maken. Zelfs binnen WordPress werkt het niet zo. Er is wel degelijk enige kennis nodig om alles goed werkend te krijgen. Je kunt hier gratis online trainingen voor vinden, maar ook dit kost je weer tijd.
Laadsnelheid van gratis websites blijft achter
Door te werken met een thema is het mogelijk om een gratis website te maken. Een thema bestaat uit een verzameling bestanden die samen de interface vormen. Een interface maakt het mogelijk dat er gegevens uitgewisseld kunnen worden. Thema’s hebben altijd goed gewerkt. Maar inmiddels zijn we in 2021 beland en stellen zoekmachines steeds hogere eisen. Een daarvan is dat Google en andere zoekmachines de voorkeur geven aan websites die snel laden. Dit is een punt waarop thema’s achterblijven. Dit betekent concreet dat je het risico loopt achterop te raken. Een gratis website maken, wordt daarmee toch duurkoop.
Oxygen, de next level WordPress site, het beste alternatief voor een gratis website maken
Wil je jouw website hoog in Google krijgen dan moet deze minimaal aan de volgende eisen voldoen:
- Uitstekend design, zowel aan de voor- en achterzijde van de website. Daarmee help je gebruikers bij soepel navigeren. De zogenaamde gebruikerservaring (UX).
- Kwalitatieve content.
- Een supersnelle laadtijd van de website, ook op mobiele apparaten.
Krachtige websites die snel laden
Oxygen met WordPress biedt geweldige mogelijkheden op het gebied van full speed webdesign. Dit komt omdat Oxygen anders werkt. Het gaat hierbij niet om een thema, maar een modulair systeem. Jouw Oxygen website wordt door ons van scratch helemaal maatwerk opgebouwd. Stap voor stap ontstaat een onderscheidende website met precies de gewenste functionaliteiten, gestoken in een one of a kind design.
95+ Google Pagespeed scores
Bij Dubbel & Dwars zetten we ons specifieker in op het bouwen van websites die heel hoog scoren in de Google Pagespeed. Oxygen is pagebuilder die 95+ Google Pagespeed scores mogelijk maakt. Kies je voor WordPress dan is Oxygen je beste kans om hoog in Google uit te komen. Uiteindelijk is dat waar de winst zit!
Conclusie
Is een gratis website maken af te raden? Wel wanneer je een toekomstbestendige, snelle, zakelijke website of webshop nodig hebt. Dit hoeft niet voor elk merk het geval te zijn. Overweeg aan de hand van bovenstaande tips wat voor jou het beste werkt.
Is een Oxygen website voor jouw merk de beste keus, of heb je behoefte aan een sparringpartner die alle voors en tegens nog eens voor je op een rijtje zet. Neem dan contact met ons op!