Hoe installeer je een WordPress plugin?.

In dit artikel

Na de installatie van WordPress is een plugin vaak het eerste wat iedere nieuwe website nodig heeft.

In eenvoudige woorden zijn WordPress plugins als apps voor je WordPress website. Ze stellen je in staat nieuwe functies aan WordPress toe te voegen zoals een contactformulier, slideshow, winkelwagentje, en meer.

Er zijn duizenden gratis en betaalde plugins voor WordPress beschikbaar. In deze stap voor stap gids laten we je zien hoe je een WordPress plugin installeert.

Hoe installeer je een WordPress Plugin?

De gemakkelijkste manier om een WordPress plugin te installeren is door de plugin zoekfunctie te gebruiken. Het enige nadeel van deze optie is dat een plugin in de WordPress plugin directory moet staan, die beperkt is tot alleen gratis plugins.

Als eerste moet je naar de pagina Plugins ” Nieuwe toevoegen” binnen je WordPress admin gedeelte gaan.

Tip: Wij gebruiken altijd de interface (Admin omgeving) van WordPress in het Engels. Dit is heel handig omdat veel informatie online te vinden is en deze vaak in het Engels is. Zo zie je dan sneller en makkelijker waar je moet zijn of wat ze precies bedoelen. De Nederlandse vertaling is zeker fijn maar vraagt dus ook meer uitzoekwerk.

Je ziet dan een scherm als in de schermafbeelding hierboven. Zoek de plugin door de plugin naam of de functionaliteit die je zoekt in te typen. Daarna zie je een heleboel lijstjes zoals het voorbeeld hieronder:

Wij hebben hier gezocht op ‘Yoast’. De meest gebruikte SEO plugin om zelf aan te slag te gaan met het optimaliseren van je website voor Google. Hierna klik je op “Install Now” waarna de plugin wordt geïnstalleerd.

WordPress zal nu de plugin voor je downloaden en installeren. Hierna zie je dat de ‘Installeer nu’ knop verandert in de ‘Activeer’ knop.

Een WordPress plugin kan op je site geïnstalleerd worden, maar hij werkt pas als je hem activeert. Dus ga je gang en klik op de activeer knop om die plugin op je WordPress site te gaan gebruiken.

Dat is alles, je hebt je eerste WordPress plugin met succes geïnstalleerd.

De volgende stap is het instellen van de plugin instellingen. Deze instellingen zullen voor elke plugin verschillend zijn, daarom behandelen we dat niet in deze post.

Installeer een Plugin met de WordPress Admin Plugin Upload

Betaalde WordPress plugins worden niet vermeld in de WordPress plugin directory. Deze plugins kunnen niet met de eerste methode geïnstalleerd worden.

Daarom komt WordPress met de upload methode om zulke plugins te installeren. We laten je zien hoe je WordPress plugins kunt installeren met de upload optie in het admin gedeelte.

Eerst moet je de plugin van de bron downloaden (dat zal een zip bestand zijn). Vervolgens moet je naar het WordPress beheergebied gaan en de pagina Plugins “Add New” bezoeken.

Klik daarna op de ‘Upload Plugin’ knop bovenaan de pagina.

This will reveal the plugin upload form. Here you need to click on the ‘Choose File’ button and select the plugin file you downloaded earlier to your computer.

Nadat je het bestand gekozen hebt, moet je op de knop ‘Install Now’ klikken.

WordPress zal nu het plugin bestand van je computer uploaden en het voor je installeren. Je ziet een succesbericht als dit nadat de installatie voltooid is.

Eenmaal geïnstalleerd moet je op de Activate Plugin link klikken om de plugin te gaan gebruiken.

Je zou de instellingen moeten aanpassen aan je behoeften. Deze instellingen zullen voor elke plugin verschillend zijn, daarom behandelen we dat niet in deze post.

Als beginner heb je misschien een paar vragen over het installeren van WordPress plugins. Als WordPress experts hebben we er heel veel gehoord.

Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen over het installeren van WordPress plugins.

Wat is het verschil tussen geïnstalleerde en actieve plugins?

WordPress staat je toe een plugin te installeren en hem helemaal niet te gebruiken. Om een plugin op je site te kunnen gebruiken, moet je hem ‘activeren’.

Je kunt actieve plugins zien door naar de ‘Plugins’ pagina in het WordPress admin gedeelte te gaan. Ze worden gemarkeerd met een blauwe achtergrond.

Plugins met een witte achtergrond zijn op je website geïnstalleerd maar niet actief.

Als je een plugin niet meer gebruikt, dan is het aan te bevelen hem van je website te verwijderen. Dit omdat hackers ook via een inactieve plugin je website kunnen kraken. En dat risico wil je niet lopen met een een plugin die je toch niet gebruikt.

Je kunt zoveel WordPress plugins installeren als je nodig hebt. Het is niet het aantal plugins dat de snelheid van je website beïnvloedt, maar de kwaliteit van die plugins.

Je kunt een WordPress plugin verwijderen door naar de Plugins pagina in het WordPress admin gedeelte te gaan. Als de plugin die je wilt verwijderen momenteel actief is, dan moet je hem eerst deactiveren. Daarna kun je eenvoudig op de verwijder link klikken om hem van je website te verwijderen.

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.