Hoe werkt WordPress?.

In dit artikel

Hoe werkt WordPress optimaal?

‘Hoe werkt WordPress en is het een goede keus om voor mijn bedrijf te kiezen voor een WordPress website?’ Deze vraag krijg ik vaak te horen. Om de eerste vraag: ‘Hoe werkt WordPress’ volledig te kunnen beantwoorden, zou ik een dik boek moeten schrijven. Daarom ga ik in hoe je WordPress optimaal voor je kunt laten werken. Of het een goede keus is om ook voor jou bedrijf te kiezen voor een WP-website? Natuurlijk hangt dit af van de wensen en doelen. Maar laat ik je vertellen; er is ontzettend veel mogelijk! Zowel op gebied van design, de gewenste interacties en laadsnelheid.

Hoe populair is WordPress eigenlijk?

WordPress is onverminderd waanzinnig populair. Volgens WordPress is inmiddels 41% van alle websites wereldwijd een WordPress website. Het succes van WordPress is dus goed ingeburgerd. En dat in nog geen twintig jaar, want WordPress bestaat ‘pas’ sinds 2003. Een groot deel van de populariteit heeft WordPress te danken aan de toegankelijkheid. Zowel in prijs als in gebruik. Dit zijn voor mensen aantrekkelijke opties. ‘Een gratis website en je hoeft niet eens te weten hoe WordPress werkt!’ Dit is echter niet hoe WordPress werkt.

‘Hoe werkt WordPress?’, een van de meest gestelde WP-vragen

Het is waar dat WordPress gebruiksvriendelijk is. Ook dat je zelf relatief eenvoudig met een gratis basis kunt starten. Maar dit geeft geen antwoord op de vraag hoe een WordPress website optimaal werkt. En dus is de vraag: ‘Hoe werkt WordPress’ ook na bijna twintig jaar nog altijd springlevend. Daarin sta je niet alleen. De vraag wordt gesteld door zowel starters als door gevorderde WordPress gebruikers. Zelfs door webdesigners en ontwikkelaars.

Wat is WordPress?

Voor je kunt begrijpen hoe WordPress werkt, zul je eerst moeten begrijpen wat het is. WordPress is een CMS: een Content Management System. Dit wil zeggen, een systeem voor het publiceren en beheren van content. Het is een open source systeem. En dat is een van de belangrijkste troeven van WordPress. Het heeft een GPL-licentie (General Public License). Dit wil zeggen dat het systeem ‘van iedereen is’. Niet alleen om te gebruiken, maar ook iedereen met verstand van zaken kan een bijdrage leveren aan verdere ontwikkeling.

Het betekent ook dat niemand een eigen licentie aan WordPress-code kan hangen. Daarmee is het voor plug-ins en thema-ontwikkelaars onmogelijk om kosten in rekening te brengen voor door hun geschreven code. Wél mogen ze een bedrag in rekening brengen voor bijbehorende service. Zoals de tijd die ze aan hun bijdrage besteden, gebruikmaken van extra features en het geven van technische ondersteuning. Dit is waarom de meeste WordPress thema’s en plug-ins een beperkte gratis basisversie hebben en daarnaast een uitgebreidere pro-versie.

Welke taal gebruikt WordPress?

WordPress websites zijn onder andere opgebouwd uit PHP, CSS, HTML en JS. Dit zijn verschillende programeertalen. PHP laat de WordPress core werken. SQL is de standaardtaal voor databasemanagementsysteem, de database waar inhoud in wordt opgeslagen. HTML wordt gebruikt om content weer te geven. CSS wordt gebruikt om de inhoud op te maken. Daarnaast wordt er veel met Javascript gewerkt. Voornamelijk om websitefunctionaliteiten te verbeteren.

Is WordPress toekomst-proof?

De WordPress community is ontzettend groot. Dat je met WordPress geen toekomstbestendige website kunt maken, daar hoef je niet bang voor te zijn. Wel loop je het risico dat bepaalde thema’s uit de gratie raken. Wanneer er geen updates meer beschikbaar komen is een thema al snel niet meer van deze tijd. Wanneer je een WordPress website laat maken, kies dan meteen voor een onderhoudscontract. Daarmee wordt websiteonderhoud, het bijhouden en controleren van updates voor je verzorgd.

WordPress website supersnelle laadtijd

WordPress had als CMS voor omvangrijke websites en webshops een tijdje een imagoprobleem. WordPress zou geen goed CMS zijn. Het zou traag zijn, niet geoptimaliseerd voor SEO en niet stabiel genoeg. Kritische ontwikkelaars zeggen nogal eens dat WordPress niet goed gecodeerd is. Afgezet tegen de ontwikkelingen die elkaar razendsnel opvolgen kun je over elk CMS zeggen dat er alweer verbeteringen mogelijk zijn zodra de website draait. Dit zegt echter meer over de ontwikkelingen dan over WordPress zelf. Sterker, op gebied van ontwikkeling heeft WordPress letterlijk het grootste team ontwikkelaars ter wereld aan haar zijde.

De basisfuncties van WordPress

Omdat WordPress een CMS is, bestaat de basisfunctionaliteit uit het kunnen beheren van content. Dit wil zeggen: publiceren, beheren, aanpassen en verwijderen. Dit gaat binnen WordPress allemaal heel eenvoudig. Inhoud en instellingen worden opgeslagen in de database. Dit (de SQL – Structured Query Language) is het hart van elke WordPress website. Naast deze basisconcepten, kun je WordPress zien als een toolbox waarmee je elk type site gemakkelijk kunt ontwikkelen.

Is WordPress traag?

Dat een WordPress website traag is, is nog altijd een van de meest gehoorde vooroordelen over WordPress. Dit is niet helemaal terecht. Traagheid van een website kan verschillende oorzaken hebben. Van niet geoptimaliseerde afbeeldingen en overbodige code tot ondermaatse prestaties van de hostserver. Voor de twijfelaars is er goed nieuws. In de zomer van 2018 lanceerde WordPress ‘Oxygen’ waarmee topspeed websites te maken zijn.

WordPress website met 95+ Google Pagespeed scores

WordPress Oxygen werk anders dan standaard thema’s die werken als een page-builder. Oxygen is namelijk geen page-builder maar een thema-builder. Met Oxygen is het mogelijk om supersnelle WordPress websites te bouwen. Dit komt omdat een Oxygen pagina 30% lichter is en minder Javascript en CSS code heeft. Voor zowel zakelijke websites als voor webshops zijn met Oxygen het behalen van 95+ Google Pagespeed scores mogelijk.

Wij staan vol speed achter Oxygen

Wij zijn inmiddels zo overtuigd van de voordelen van WordPress Oxygen, dat we volledig zijn overgestapt op Oxygen. Wat zijn deze voordelen?

  • Supersnelle websites met geweldige Google Pagespeed scores
  • Krachtig, toekomstbestendig en snel
  • Volledig responsive en geoptimaliseerd voor tablets en smartphones
  • Géén traditionele WordPress thema of pagebuilder, maar een complete sitebuilder
  • Volledig modulair op te bouwen tot precies de website die je wilt, je site heeft geen thema, maar wórdt het thema!
  • Geschikt voor zakelijke websites en WooCommerce (ja, ook hele grote)
  • Een Oxygen website realiseren is minder eenvoudig dan een thema-website bouwen. Met Oxygen trekt WordPress op dit moment een grens tussen templates die iedereen kan importeren en WordPress maatwerk bouw voor developers. Dit zorgt voor one of a kind, dus écht unieke WordPress websites.

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.