Waarom goede webhosting belangrijk is voor SEO.

In dit artikel

Waarom is goede webhosting belangrijk voor SEO?

Goede webhosting is even belangrijk voor een succesvolle website als de structuur van de website zelf. Een server die fouten maakt haalt de prestaties van je website onderuit. Een bekend prestatieprobleem zijn servers waar te veel websites op terugvallen. Zie het als een overvolle snelweg: te veel verkeer zorgt voor traagheid.

Om goede van slechte webhosting te onderscheiden, zijn er een paar algemene selectiecriteria, maar zijn ook afhankelijk van de website. Grote bedrijven met omvangrijke websites of zeer grote webshops hebben andere behoeften dan kleine bedrijven of een privépersoon met een blogwebsite.  

Wat is webhosting eigenlijk?

Om en website online en beschikbaar te houden, heb je een websitehostingpakket of hostingproduct nodig waar je de website en de inhoud kunt opslaan. Belangrijke of grote bedrijven daargelaten die hun eigen servers hebben, loopt dit proces voor de meeste websites via hostingbedrijven. Hostingbedrijven maken gebruik van krachtige servers waarop ze de websites van hun klanten opslaan. Deze servers staan ​​in een datacenter. Datacenters hebben een snelle infrastructuur met de meest geavanceerde airconditioning- en beveiligingssystemen. Dit is nodig om ononderbroken en op een veilige manier internetverbindingen te garanderen.

Serverhosting en SEO

Om door zoekmachines gevonden te worden, is het belangrijk dat je website snel en soepel kan werken. Misschien denk je dat je er dus alleen maar voor hoeft te zorgen dat je een snelle website hebt met de juiste content. Niets is minder waar. Goede vindbaarheid kun je niet los zien van de kwaliteit van de hostingserver. 

Hoe beïnvloedt webhosting de SEO-ranking?

SEO (zoekmachineoptimalisatie) is een samenkomst tussen de technische mogelijkheden van je website en content. Een van de belangrijkste criteria van Google en andere zoekmachines is dat een website supersnel kan laden. De hosting en de server waarop je website zich bevindt speelt hier een hele grote rol bij. Een webserver mag je in principe geen ‘downtime’ geven. Wanneer je website wel regelmatig last heeft van downtime vanuit de webserver, is dit een teken dat hebt gekozen voor een onbetrouwbare webhost.

Downtime heeft niet alleen invloed op de algehele prestaties van een website, maar verlaagt ook de positie in de ranking. Stel, iemand is op zoek naar jouw site, maar deze ‘ligt eruit’ door een serverfout. Een website die uit de lucht is, kan niet worden getoond. Dit is voor de zoekmachine een signaal om de website slechter te beoordelen en dus lager in de ranking te plaatsen. Bovendien verhoogt het ook het stijgen van het bouncepercentage door onbereikbaarheid de autoriteit van een website.

Los van SEO-aspecten verlies je ook aan betrouwbaarheid bij (potentiële) bezoekers of klanten.

Uptime garantie

Je begrijpt nu waarom het belangrijk is dat je blind op je hostingpartner moet kunnen vertrouwen. Hostingbedrijven weten dit en geven daarom meestal een uptime garantie. Een uptime garantie van 99,9% houdt in dat de provider garandeert dat de website van de 24 uur die een etmaal heeft 99,9% van de tijd (23.976 uur – 0.999 x 24) goed bereikbaar is. Goede providers bieden servers met dubbele componenten zodat bij uitval het andere component de taak meteen overneemt. Dit worden Redundante servers (redundant van ‘dubbel’) genoemd.

Welke invloed heeft serverhosting op laadsnelheid?

Zoekmachines als Google hebben al herhaaldelijk bevestigd dat de laadsnelheid van een website een belangrijke rankingfactor is. Dit betekent dat snelle websites een voorsprong hebben in de zoekresultaten en als eerste worden weergegeven.  

Om goede prestaties op het gebied van bereikbaarheid en laadsnelheid te garanderen, heb je dus webhosting nodig die je de juiste hardware en servers kan bieden. De hardware die wordt gebruikt voor de server en de netwerkverbinding van de server zijn bepalend voor de snelheid. Het belangrijkste hierbij is dat de serverprovider ook bij spontane gebruikspieken een snelle en stabiele verbinding van de afzonderlijke servers met het netwerk kan garanderen. Een goede webhosting verkort de laadtijd van een website door gebruik te maken van de nieuwste caching-technologieën.

De laadsnelheid van een website controleren

Er zijn online veel tools te vinden waarmee je de laadsnelheid van een pagina kunt controleren. Deze zijn niet allemaal even betrouwbaar, of hebben een commercieel tintje. Bijvoorbeeld omdat ze worden aangeboden door een provider zelf. Het best kun je daarom de tool van Google zelf gebruiken via: Google-hulpprogramma voor paginasnelheid

Heeft de serverlocatie invloed op SEO?

Ja, de serverlocatie speelt zeker een rol bij SEO. Dit komt omdat zoekmachines zoals Google gebruikers graag regionale zoekresultaten laten zien. Dit is mogelijk omdat het IP-adres van een website direct gerelateerd is aan de geografische locatie van de website. Maar zoekmachines kijken ook naar andere content zoals contactgegevens, backlinks en aan SEO-gelinkte informatie.

Verschillende soorten servers

Er zijn verschillende servertypen, die allemaal een eigen doel hebben.

Virtuele server – shared hosting

De meeste bedrijfswebsite, maar ook blogwebsites, e-mail hosting en webshops kunnen doorgaans probleemloos op een virtuele server worden gehost. Virtuele servers worden ook wel VServer genoemd. Een virtuele server is geen fysiek onafhankelijke server, maar maakt onderdeel uit van een server waarop andere virtuele servers staan. De hardware en software resources worden gedeeld, vandaar de naam ‘shared hosting’.

Shared webhosting is voor de meeste websites een redelijke optie. Je kunt aan de maximale opslagruimte die de provider je bij deze optie biedt zien of je webhostingpakket (nog) genoeg is. Groeit je bedrijf of heb je meer behoefte aan ruimte, dan kun je bij de meeste providers je pakket upgraden. Het voordeel van een gezamenlijk gebruik van een server is kostenbesparing.

Dedicated servers

Dedicated servers zijn servers die uitsluitend door één klant worden gebruikt. Het zijn servers die fysiek aanwezig zijn in het datacenter van de klant zelf. Dedicated servers zijn met name geschikt voor websites met een zeer hoog maandelijks datavolume (verkeer) of voor intensief gebruik van transmissiemiddelen, of voor toepassingen waar hoge flexibiliteit en performance vereist zijn. Deze servers zijn onbeperkt en exclusief beschikbaar voor de klant. De klant kan de totale performance van de server benutten en het systeem geheel naar eigen wens configureren. 

WordPress servers en hosting

Een WordPress-hostingproduct is een server die gespecialiseerd, geconfigureerd en geoptimaliseerd is voor het contentmanagementsysteem (CMS) WordPress. WordPress is een van de meest populaire CMS’en wereldwijd en is daarom helaas ook een populair doelwit voor hackers. Daarom zorgen de hostingproviders van WordPress-hostingproducten voor updates en automatische back-ups om de maximale beveiliging van de applicatie te garanderen. Dat gaat uiteraard samen met goed onderhoud van je WordPress website!

Conclusie

De risico’s die je loopt met een slechte webhosting zijn een trage website en een onveilige website. Twee risico’s om te vermijden dus. De performance van je website is belangrijk voor bezoekers, klanten en zoekmachines. Wanneer een bezoeker een pagina van je website wil bezoeken moeten de HTML, de afbeeldingen en andere elementen op de webpagina van de server naar de browser overgebracht worden. Deze transfertijd moet zo kort mogelijk zijn. Want we weten het inmiddels allemaal: traagheid kost je bezoekers! Houd bij het zoeken naar goede webhosting minimaal rekening met deze belangrijke factoren:

  • Wat is de hostingbehoeften? Gaat het om een eenvoudige website, een complexe grote webwinkel of om WordPress-site?
  • Wat is de betrouwbaarheid en uptime garantie van de hostingpartij? Kies voor een ​​webhost die 24/7 draait op een krachtige server met stabiele netwerkverbindingen. Je kunt met een gerust hart in zee met een aanbieder die garant staat voor en gemiddelde uptime-score van 99,5% en hoger. Alles onder de 99% is onaanvaardbaar. 

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.