Waarom WordPress updaten en de nieuwste versie gebruiken?.

In dit artikel

Iedere keer als er een nieuwe WordPress update uitkomt, krijgen we meerdere mails van klanten die vragen of het wel veilig en verstandig is om WordPress te updaten. Vraag jij je ook af waarom het wel of niet verstandig om te updaten naar de nieuwste versie? Wil je de hiervan de voor- en nadelen weten? In dit artikel zullen we uitleggen waarom het van cruciaal belang om altijd met de laatste nieuwe versie van WordPress te werken!

WordPress is gratis en wordt ontwikkeld door een trouwe schare ontwikkelaars die een eigen community vormen. Met elke nieuwe release worden bugs geplet, nieuwe functies toegevoegd, de prestatie verbeterd en zorgen ze ervoor dat bestaande functionaliteiten blijven aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen en trends.

Met andere woorden, als je je WordPress website niet bijwerkt kunnen er (grote) beveiligingsrisico’s ontstaan en mis je de nieuwste functionaliteiten en verbeteringen.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen om je WordPress website te updaten.

1. Beveiliging

Veiligheid is in onze ogen dé belangrijkste reden waarom je een WordPress website moet updaten.

Op dit moment maakt bijna 60% van alle websites in de hele wereld gebruik van WordPress. Deze immense populariteit heeft ook een keerzijde. Het is namelijk interessant voor hackers, virusmakers en alle cybercriminelen om met dezelfde malafide praktijden een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken. Dit maakt WordPress dus een populair doelwit.

Omdat WordPress opensource is kan iedereen de broncode inzien. Het belangrijkste doel hierbij is dat iedereen de code kan bestuderen en verbeteren. Maar het betekent ook dat hackers toegang hebben tot dezelfde code. Helaas is hun doel niet om bij te dragen aan de community maar om juist te zoeken naar mogelijkheden om in te breken in de website.

Het voordeel is dat er ook veel goede hackers zijn in de zin van veiligheidsexperts over de hele wereld. Zij bestuderen de code ook en rapporteren daarna hun bevindingen. Als er een kwetsbaarheid doorgegeven wordt dan gaat het WordPress team hard aan de slag om zo snel mogelijk een veiligheidsupdate uit te brengen.

Dit betekent dus dat wanneer je niet update naar de nieuwste versie, je software gebruikt waarvan de beveiligingsproblemen publiekelijk bekend zijn. Hackers kunnen dan zoeken naar websites die nog draaien op een oudere versie, waarna je slachtoffer kan worden van een geavanceerde aanval.

Niet alleen WordPress zelf, maar plugins kunnen ook worden misbruikt door hackers. Je dient er dus altijd voor te zorgen dat alle WordPress plugins, thema’s en de kern volledig up-to-date zijn.

2. Coole nieuwe functies

Iedere grote WordPress update komt met nieuwe functies en verbeteringen aan de software. Bijvoorbeeld, WordPress 4.0 bracht de nieuwe directe plugin installatie methode, 4.1 introduceerde een eigen afbeeldingsbewerker en versie 4.2 zorgen voor een significant snellere manier om plugins te updaten.

Als je dus een oudere versie van WordPress gebruikt dan is je gebruikservaring flink anders dan iemand die de nieuwste versie heeft.

Ook wordt het steeds lastiger om online hulp te zoeken voor een oudere versie. De meeste WordPress fora gaan er van uit dat je werkt met de laatste nieuwe versie.

3. Snelheid

De WordPress ontwikkelaars zijn er constant mee bezig om alles sneller te maken. Iedere nieuwe release brengt minimaal een aantal of meerdere verbeteringen die ten goede komen aan de snelheid.

Omdat snelheid een essentiële factor is voor je SEO, is het nog belangijker om WordPress up-to-date te houden zodat je zeker bent van de best mogelijke prestatie van je website.

4. Bugfixes

Ondanks dat een nieuwe WordPress release zeer grondig wordt getest, kan het altijd gebeuren dat er achteraf een bug gevonden wordt. Hiervoor bestaan de kleinere updates die vaak een extra, derde, cijfer toevoegen aan de versiereeks. De standaard ‘grote’ update is dan bijvoorbeeld versie 4.2. Bij een specifieke security of bug update wordt het dan versie 4.2.1.

Als je de WordPress fora nodig hebt voor hulp, is het eerste advies altijd om te updaten naar de nieuwste versie. Vaak wanneer je dit niet eerst doet, wordt er minder snel hulp geboden.

5. Compatibiliteit / Samenwerking (of niet)

In veel gevallen zorgen de makers van plugins en thema’s dat ze hun updates afstemmen op een grote WordPress update. Op deze manier kunnen ze zo snel en zo goed mogelijk gebruik maken van de voordelen die de nieuwe functies en verbeteringen met zich meebrengen.

Maar, in sommige gevallen kan het gebeuren dat een WordPress update er voor zorgt dat een plugin gedeeltelijk of volledig onbruikbaar wordt. Als de maker van de plugin zich niet heeft gehouden aan de best practices en coderingsstandaarden, dan kan dit voor compatabiliteitsproblemen zorgen.

Bovenstaande onderstreept dus nogmaals waarom het van essentieel belang is dat iedereen regelmatig een back-up maakt van zijn website.

Conclusie

Alles overzien kan het enige nadeel zijn dat in een uitzonderlijk geval je website niet meer goed kan samenwerken met een gebruikte plugin of thema. Daar staan alleen de volgende, forse, voordelen tegenover:

  • Verbeterde beveiliging van WordPress!
  • Coole nieuwe functies
  • Snelheidsverbeteringen
  • Een bug vrije website
  • Plugins maken gebruik van nieuwste technieken en functies

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.