Met miljoenen websites, en waarschijnlijk ook voldoende concurrentie in je eigen niche, kan het een hele uitdaging zijn om voldoende verkeer naar je website te krijgen. Het hebben van een goede website is dan ook van onderscheidend belang. In dit blog neem ik je mee naar 5 belangrijke basisprincipes die van websites een onderscheidende websites maken.
Wat maakt een website tot een goede website?
De beste websites blinken uit in design en functionaliteit. Goede websites zijn aantrekkelijk, functioneel en nuttig. Ze zijn uitnodigend en aantrekkelijk voor bezoekers en gebruiksvriendelijk voor zowel bezoekers als de website-eigenaar of websitebeheerder. Bij het maken van een goede website komen vijf basisprincipes kijken:
- Het vaststellen van doelen
- Visueel websiteontwerp
- Technisch websiteontwerp
- Websitetools
- De hosting provider
Doelen vaststellen
Het maken van een website kan niet starten zonder de vraag: ‘wat wil ik eigenlijk bereiken met de website als totaal en met elke pagina afzonderlijk?’ Ga uitgebreid in op deze vraag. Een simpel antwoord als: ‘Ik wil meer klanten’ of ‘mijn concurrentie heeft een website, dus ik kan niet achterblijven’, brengt je niet naar de voor jou beste website.
Vragen waar je antwoord op moet weten te geven zijn bijvoorbeeld:
- Wat zijn mijn organisatiedoelen?
- Hoe kan de website mijn bedrijf daarbij helpen?
- Welke acties wil ik dat bezoekers uitvoeren?
Brede, algemene, doelen zijn meestal niet voldoende. Alleen maar stellen dat je meer verkeer naar de website wilt, bijvoorbeeld is te vaag. Iedereen wil meer verkeer naar zijn website. Hoe gedetailleerde je de doelen vaststelt, hoe beter. Zeker wanneer je het resultaat later wilt kunnen meten. Voorbeelden van goed te meten doelstellingen zijn:
- Een top 10 positie in de SERP
- 40% meer verkeer
- Dit jaar 500 inschrijvingen op nieuwsbrieven
- 15% meer omzet of leads
Het visuele websiteontwerp
Hierbij gaat het om ‘de voorkant’ van de website: dat wat bezoekers zien. Voor bezoekers is het belangrijk dat wat ze zien aansluit bij wat ze verwachten. Nog beter is het wanneer het uiterlijk de verwachtingen overtreft. Je hoeft daarvoor niet op zoek te gaan naar het meest originele design of dat je het websitewiel compleet opnieuw moet uitvinden. Wel dat het design past bij de onderneming, wat deze aanbiedt en dat het webdesign past bij de beoogde doelgroep.
Mensen hebben bepaalde verwachtingen over navigatiemogelijkheden, bijvoorbeeld. Bezoekers van je website willen daar niet naar hoeven zoeken. Mensen willen snel kunnen vinden wat ze zoeken. Het is daarom prettig wanneer de website intuïtief bediend kan worden. Zowel voor bezoekers als voor de doelstelling van de onderneming is het goed wanneer de website direct een positieve emotie oproept.
Een begrijpelijk, consistent websiteontwerp = vertrouwen = websitedoelen bereiken.
Een consistent ontwerp betekent dat de website op gebied van kleurgebruik, afbeeldingen, lettertype, kortom: dat de complete look&feel aansluit bij het imago van het merk/de onderneming.
Het technische websiteontwerp van een goede website
Het technisch webdesign omvat onder andere dat het technische webdesign mobielvriendelijk en responsive is. Dit betekent dat de website op zowel een pc als op mobiele devices goed te bekijken en te bedienen is. Vandaag de dag betekent het hebben van een goede website ook, dat de website een supersnelle laadtijd heeft. Het is zelfs een van de meest belangrijke technische SEO-optimalisaties. Ook een goede URL-structuur maakt onderdeel uit van een goede website. Er mogen geen dubbele URL’s voorkomen, en de gebruikte URL’s dienen SEO-vriendelijk en kort maar duidelijk te zijn. Daarnaast mag SSL-certificatie niet ontbreken, net als een goede structuur en navigatiemogelijkheden. Een goede navigatiestructuur is belangrijk voor bezoekers, maar ook belangrijk voor Google en andere zoekmachines omdat ze daarmee eenvoudiger de website kunnen indexeren.
Een ander aspect om rekening mee te houden wanneer je werkelijk een goede website wenst, is dat de website ‘schoon’ is en blijft. Dit betekent dat de website geen onnodige (Java)bestanden heeft die de website onnodig zwaar maken. Mocht je denken: ‘dat klinkt technisch en ingewikkeld’… Gelukkig hoef je hier zelf niet over na te denken, maar wordt alles wat een goede website aan technische design nodig heeft door ons geregeld. Vooral met de Oxygen Builder stellen we snelheid voorop in dit jaar!
Websitetools
Een goede website wordt een nog betere website met websitetools. Website-tools zijn handige, extra features die de website beter maken. Je kunt daarbij denken aan tools voor bezoekers, maar ook aan tools waarmee je websitestatistieken kunt monitoren.
Website tools voor bezoekers zijn bijvoorbeeld: socialmedia buttons, betaalfuncties voor een webshop of een automatisch aanmeldformulier voor inschrijving op een nieuwsbrief.
Website tools voor ‘achter de schermen’ zijn bijvoorbeeld: Yoast en andere SEO-optimalisatietools, en Google Search Console voor inzicht in de technische scores van de website en Google Analytics om inzicht te krijgen in bezoekersgedrag.
De juiste hosting provider voor een goede website
Een hosting provider heeft als dienstverlening het aanbieden van opslagruimte, rekenkracht en netwerkverkeer op servers. Een goede website staat of valt met een goede provider omdat de hostingpartij de website moet beschermen tegen dataverlies door technische problemen en tegen hackers. De veiligheid, maar ook de snelheid van je website ligt voor een groot deel in handen van de hosting provider. Een goede hosting provider biedt je voldoende opslagruimte, automatische back-ups, support voor de laatste versies van de voor WordPress vaak gebruikte PHP en MySQL databaseoplossing, DNS beheer dat zorgt voor de vertaling van de domeinnaam naar een IP-adres, en een goede provider heeft een goed bereikbare en goed functionerende klantenservice.
Wij verkopen zelf geen hosting en daarom hebben we als onafhankelijke partij veel ervaringen kunnen opdoen met het grote aanbod. Persoonlijk is onze favoriet Cloud86. Goede pakketten voor je WordPress Website met Litespeed hosting (heel belangrijk), betaalbaar en gewoon bereikbaar via de telefoon, heel fijn! Lees hier meer over Cloud86.
Veelgestelde webdesign vragen
Webdesign bestaat uit een grafisch design en technisch design. Het is dus veel meer dan het ordenen van beelden, tekst en lettertypen, maar ook om ordenen van alle functionaliteiten en de gebruikersinterface.
Bij elke website die wij maken gaat het om een uniek project. Algemeen verloopt het proces via 6 fasen: doelen samenstellen, ontwerp, programmeren, testen, de livegang en evaluatie.
Ja. Zolang een webdesignproject zich bij ons in de productiefase bevindt, ontvangt u een unieke link naar onze testserver waar je op elk gewenst naar toekunt klikken.
Conclusie
Webdesign bestaat uit grafische design en technisch design. Voor het maken van een goede website moet daar gebruiksvriendelijke, herkenbaarheid en het overbrengen van een bepaalde emotie aan worden toegevoegd. Met deze uitleg hoop ik dat ik je wat meer inzicht hebt gegeven in 5 aspecten die horen bij het maken van een goede website. Wil je eens met ons om de tafel over hoe we bij Dubbel & Dwars Online naar webdesign kijken? Nodig jezelf dan uit voor een kop koffie en een goed gesprek!