Webdesign trends.

In dit artikel

Webdesign trends & webtechnologie

Webdesign trends waar niemand meer aan herinnert wil worden zijn er genoeg. Misschien herinner je je Flash nog, en de – vinden we nu – rare webdesign-lay-outs die daaruit voortkwamen. Het is een herkenbaar voorbeeld van hoe technische mogelijkheden webdesign trends beïnvloeden. Webdesign bestaat uit visuele elementen en functionele elementen. Webdesign trends komen niet zozeer voort uit wat we mooi vinden om te zien, maar gaan hand in hand met wat er technisch mogelijk is. In dit blog vertel ik je vooral meer over technisch webdesign en functionele elementen.

Technologie beïnvloedt webdesign trends

“Design is niet alleen hoe iets eruit ziet en hoe het voelt. Design is hoe het werkt.” Het is een bekende uitspraak van Steve Jobs die het verschil aangeeft tussen het voor gebruikers zichtbare deel van een website en het technische webdesign. Het zijn vooral de technische bouwstenen die de trends bepalen. Responsive webdesign is bijvoorbeeld geen trend. Responsive webdesign en het belang van een snelle laadtijd van websitepagina’s zijn ontstaan door te kijken naar het zoekgedrag en de eisen van websitegebruikers.

Hoe belangrijk zijn webdesign trends eigenlijk?

Het heeft geen zin om trends te volgen om het trendy zijn alleen. Het gaat erom dat het webdesign past bij het merk en de doelstellingen die je met de website hebt. (Informeren, leads verzamelen, verkoop, enz.) Hoewel ontwerptrends voortdurend veranderen, zijn er inmiddels een aantal basiscomponenten die een must zijn geworden, waaronder:

  • Makkelijk te volgen navigatie
  • Schone lay-out 
  • Responsive webdesign

Het is niet handig wanneer gebruikers moeten gaan raden waar of hoe ze een pagina op je website kunnen vinden. Een duidelijke structuur met eenvoudige menu’s en navigatiefuncties zijn elementen die niet uit de mode raken. Ook een schone lay-out is niet te missen. Wanneer een pagina vol staat met informatie, afbeeldingen en video’s, duurt het langer om de pagina te laden. Wil je een website die veel te bieden heeft, zonder dat dit ten koste gaat van een snelle laadtijd (over trends gesproken!) dan biedt WordPress Oxygen goede mogelijkheden.

Het verschil tussen visueel en technisch webdesign

Bij visueel webdesign richten we ons op alles wat bezoekers aan de voorkant van de website te zien krijgen. Zoals de lay-out, kleurgebruik, lettertypen en visuals. Webdesign is het proces waarbij de visuele look en feel van een website gemaakt wordt. We kijken daarbij naar de gebruikerservaring en het ordenen van inhoud en afbeeldingen. Tot webdesign horen: het grafisch ontwerp, het interface ontwerp, het ontwerp voor de beste gebruikservaring, het schrijven van code en de technische SEO-optimalisatie.

Webdesign Trends
Web design vs. Graphic design

Wat bepaalt het uiterlijk van een website?

Kleur en vorm zul je misschien denken. Toch zit het anders. Strikt genomen bestaat webdesign uit een samenbrengen van terugkerende componenten. De technische mogelijkheden van deze bouwstenen worden steeds beter. En dat heeft zijn invloed op de visuele trends. Webdesigners die deze nieuwe technologie gebruiken, creëren daarmee bijna als vanzelf een moderne lay-out. Veel webdesign trends verdwijnen weer. Zoals de in het intro genoemde Flash. Anderen webdesign trends rollen uit tot standaard. Denk maar aan de vele eisen die inmiddels gesteld worden aan zoekmachineoptimalisatie.

Structuur van een website

De structuur van een website speelt een belangrijke rol in zowel de gebruikerservaring (UX) als de zoekmachineoptimalisatie (SEO). Gebruikers moeten gemakkelijk en snel door een website kunnen navigeren zonder structurele problemen. Bij een goed ontwerpen zijn alle acties eenvoudig uit te voeren. Slechte navigatie en pagina’s die traag laden leiden tot een slechte gebruikerservaring en site ranking.

Prestatie en websitesnelheid

Er zullen altijd aspecten van webdesign zijn die door alle webdesign trends heen nooit meer verdwijnen. Zoals een gebruiksvriendelijke navigatie, gegevensbeveiliging en een snelle laadtijd. Deze ooit trends in technisch webdesign zijn inmiddels essentiële factoren binnen UX en SEO. Het zijn basiselementen geworden met een topprioriteit voor websites die goed willen ranken en beter willen converteren. Een van de meest belangrijkste elementen die van webdesign trend is verschoven naar een onmisbare standaard is een snelle laadtijd

Modulair bouwen

(WordPress) thema’s en front-end frameworks hebben ertoe geleid dat websites er vaak erg uniform uitzien. Een bekende opbouw is homepage met een foto of video over de volledige breedte, gecentreerde H1-tekst en een call-to-action-knop. Daaronder drie of vier kolommen met een pictogram en een teaser. Op zich prima, want bezoekers zijn eraan gewend. Ze weten waar ze wat kunnen vinden, en dat is prettig voor de bezoekerservaring. Het nadeel is dat veel websites op elkaar lijken. Het antwoord op hierop is modulair bouwen. Modulair gebouwde websites bestaan uit zelfstandige, herbruikbare componenten in plaats van een statische verzameling pagina’s.

WordPress Oxygen webdesign

Oxygen is een WordPress thema waarmee je vrijwel volledig het thema vervangt. Hoe zit dat? Kort door de bocht: WP Oxygen wordt geïnstalleerd als een plug-in, daarna wordt het thema uitgeschakeld en wordt de website vanaf nul weer helemaal opnieuw opgebouwd. Oxygen bestaat uit een verzameling fundamentele bouwstenen. Met deze componenten bouwen we een maatwerk website, zonder dat alles van scratch af gecodeerd hoeft te worden. Dit heeft twee grote voordelen. Ten eerste wordt een unieke website ontwikkeld die niet afhankelijk is van een thema. Maar omdat het nog altijd WordPress is, blijft de bouw betaalbaar. De grote winnaar is echter de enorm snelle laadtijd; een webdesign ‘trend’ waar je nu echt niet meer omheen kunt. Met WordPress Oxygen realiseren we voor onze klanten snelle, unieke websites. Zowel zakelijke websites als webshops.

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.