Website zzp’er levert gemiddeld € 22.500,- per jaar op!.

In dit artikel

De Nederlandse zzp’er weet dat een website een belangrijk kanaal is voor het binnenhalen van omzet. 95% van de zzp’er heeft een website en de gemiddelde extra omzet van deze sites bedraagt € 22.500,-. Daarbij komt dat de kosten in tijd en geld die de zzp’er eraan besteden relatief laag zijn. Toch doet de website van de ene zzp’er het beter dan die van de andere. Op basis hiervan is een aantal tips voor een optimale website opgesteld.

Dit blijkt uit onderzoek naar de opbrengsten en kosten van websites van zzp’ers in Nederland naar aanleiding van een vergelijkbaar onderzoek in Groot-Brittannië. Onderzoeksbureau MediaTest heeft dit onderzoek in opdracht van SIDN uitgevoerd door middel van een online enquête onder 1.280 Nederlandse zzp’ers.

De website is voor de zzp’er een belangrijk kanaal

De Nederlandse zzp’er is massaal online te vinden. Maar liefst 95% heeft een website. Dit in tegenstelling tot in Groot-Brittannië waar slechts 65% van de zzp’ers een website heeft.

De zzp’ers geven zelf ook aan dat de website een rol speelt bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten (84%). Online verkoop is maar voor een klein deel een belangrijk doel van de site (30%). Veel meer dient de site om de online vindbaarheid te vergroten (91%), expertise aan te tonen, de geloofwaardigheid te versterken en meer bereik te genereren (allen rond de 85%).

Lage investering zorgt voor grote omzetstijging

Zoals gezegd levert de website de Nederlandse zzp’er gemiddeld € 22.500,- aan extra omzet per jaar op. Ook hier doen zij het beter dan de collega’s in Groot-Brittannië (€ 19.550,-). Interessant gegeven is dat tegenover de € 22.500,- extra omzet relatief geringe kosten staan.

Handel en bouw profiteren het meest

Opvallend is dat de ene branche de website succesvoller benut dan de andere. De extra omzet binnen handel (€ 34.250) en bouw (€ 28.600) is beduidend hoger dan die binnen verzorging, ICT en zakelijke dienstverlening (nog geen € 8.000,-).

Succesfactoren en tips

Als de kenmerken van succesvolle sites (meer dan € 10.000 extra omzet) met die van minder succesvolle (minder dan € 1.000 extra omzet) worden vergeleken, dan zijn er een aantal duidelijke verschillen. Deze verschillen leiden tot de volgende tips waar zzp’ers bij optimalisatie van hun site rekening mee moeten houden.

• Tip 1 Zorg ervoor dat je content up-to-date is

56% van de online succesvolle zzp’ers past de site wekelijks tot maandelijks aan. Online minder succesvolle zzp’ers doen dit minder regelmatig.

• Tip 2 Zet online promotie in

51% van de online succesvolle zzp’ers doet dit tegenover 20% van de minder succesvolle. Met name Search Engine Optimization is populair bij de online succesvolle zzp’ers. Ook de kosten en tijdbesteding van online promotie zijn niet hoog.

• Tip 3 Ondersteun de site met behulp van social media

80% van de online succesvolle zzp’ers zet naast de site social media en/of een app in. Onder online minder succesvolle zzp’ers is dit 66%.

• Tip 4 Doe een kleine extra investering

Het verschil tussen succesvolle en minder succesvolle sites is een kleine investering. Dubbel & Dwars Online Oplossingen kan hierbij uitstekend deze minimale investering voor u uit handen nemen. Zo kost u het u helemaal geen tijd en zal deze investering wel rendement geven.

Bron: De resultaten zijn van een onderzoek gedaan door SIDN 

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.