WordPress 5.5: De top 10 meest interessante updates!.

In dit artikel

WordPress 5.5 “Eckstine” is gepland voor release op 11 augustus 2020. Deze belangrijke versie van WordPress richt zich op “snelheid, zoeken en beveiliging”, inclusief 1500+ wijzigingen in de blokeditorinterface, 150+ verbeteringen en functieverzoeken, 300+ bugfixes en meer. In dit bericht behandelen we de top 20 nieuwe features in deze versie van WordPress.

Voordat je bijwerkt: vergeet niet een back-up van de site te maken!

Maak een back-up van de website voordat je een grote update van de WordPress-kern uitvoert. We raden aan om een volledige back-up te maken die je WordPress-database, WordPress-bestanden, thema’s, plug-ins, mediabibliotheek, enz. bevat voordat je doorgaat met de update.

1. Automatische updates voor plug-ins en thema’s

Misschien wel de grootste verandering in 5.5 zijn automatische updates voor plug-ins en thema’s.

Waarom zijn updates van de WordPress-kern zo belangrijk? Verouderde plug-ins en thema’s zijn nog steeds de belangrijkste reden waarom WordPress-sites worden gehackt. Versiereleases bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches om kwetsbaarheden te dichten. Daarom is het een goede beveiligingspraktijk om altijd de nieuwste versie van een plug-in of een thema dat je op je site hebt geïnstalleerd te gebruiken.

Nu kan je met WordPress plug-ins en thema’s instellen om automatisch te updaten vanaf de WordPress-beheerder> Plug-ins> Geïnstalleerde plug-ins en uiterlijk> Themapagina’s. Op deze manier weet je altijd dat jouw site de nieuwste beschikbare code gebruikt.

Hier zijn een paar belangrijke dingen om op te merken over de nieuwe automatische updates:

  • Automatische updates zijn standaard uitgeschakeld in 5.5. Je moet automatische updates inschakelen voor al jouw plug-ins en thema’s.
  • WordPress voert standaard twee keer per dag automatische updates uit. Als er updates beschikbaar zijn voor plug-ins of thema’s waarvoor automatische updates zijn ingeschakeld, wordt de tijd tot de volgende geplande update weergegeven onder de actiekoppeling voor het inschakelen / uitschakelen van automatische updates. Opmerking: automatische updates zijn afhankelijk van het WP-Cron-taakplanningssysteem.

2. Verbeteringen in het ontwerp van de Block Editor

De snelle verbetering van de blokeditor gaan door in WordPress 5.5. met talloze wijzigingen in het uiterlijk en het gevoel van de blokeditor “in de hoop icoongebruik, kleurenpalet, focus en algemene interface te vereenvoudigen.”

WordPress 5.5 bevat meer dan 1500 wijzigingen in de interface van de blokeditor, en je zult zeker het verschil merken met dit herontwerp (en waarschijnlijk de verbeteringen waarderen). De ontwerpupdate van de blokeditor is bedoeld om de algehele bewerkingservaring te verbeteren.

3. Ingebouwde XML-sitemaps voor betere SEO

Voor de “zoek” -focus van de WordPress 5.5-release zijn ingebouwde XML-sitemaps geïntroduceerd. Je weet al dat WordPress-sites goed werken met zoekmachines, maar de nieuwe XML Sitemaps-functionaliteit in WordPress 5.5 helpt nog meer. Nu biedt WordPress sitemaps voor ingebouwde inhoudstypen zoals pagina’s en auteurarchieven.

In feite betekent dit dat miljoenen sites hun kansen op een goede SEO rangschikking verbeteren dankzij de XML-sitemaps in WordPress 5.5.

Een sitemap is een XML-bestand dat de URL’s voor een site weergeeft en optioneel informatie over elke URL kan bevatten: wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak deze verandert en hoe belangrijk het is in relatie tot andere URL’s van de site. Hierdoor kunnen zoekmachines de site effectiever crawlen en elke openbare URL ontdekken die de site beschikbaar heeft gesteld.

Met versie 5.5. Zal WordPress een sitemapindex tonen op /wp-sitemap.xml. Dit is het belangrijkste XML-bestand dat de lijst bevat van alle sitemappagina’s die door een WordPress-site worden weergegeven, waardoor de volgende objecttypen indexeerbaar zijn:

  • Homepage
  • Berichten pagina
  • Kerntypes van posts (d.w.z. pagina’s en posts)
  • Aangepaste berichttypen
  • Kerntaxonomieën (d.w.z. tags en categorieën)
  • Aangepaste taxonomieën
  • Auteur Archief

Bovendien verwijst het robots.txt-bestand dat door WordPress wordt weergegeven, naar de sitemapindex.

4. Inline beeldbewerking vanuit de Block Editor

Met WordPress 5.5 kan je nu je foto’s bijsnijden, draaien en zoomen, rechtstreeks vanuit het afbeeldingsblok. Als je veel tijd aan afbeeldingen besteedt, kan dit je veel tijd besparen door andere software te omzeilen voor het uitvoeren van basisbewerkingen voor afbeeldingen.

5. Nieuw blok “Patronen”

In WordPress 5.5 introduceert de blokeditor een nieuw concept genaamd blokpatronen. Met blokpatronen kan je nu vooraf gedefinieerde bloklay-outs bouwen en delen.

Nieuwe blokpatronen maken het eenvoudig om complexe, mooie pagina- en berichtlay-outs te maken, met behulp van combinaties van blokken die u kunt mixen en matchen. Je vindt ook blokpatronen in een breed scala aan plug-ins en thema’s, en er worden er steeds meer toegevoegd.

WordPress 5.5 release screen

6. Nieuwe Blok Directory

Op basis van een discussie over hoe block-plug-ins moeten worden onderscheiden van andere plug-ins in de WordPress.org Plugin Directory, is er een nieuwe Block Directory gemaakt als een sectie binnen de Plugin Directory die alleen enkele block plug-ins bevat. De nieuwe WordPress Block Directory staat los van de hoofddirectory van plug-ins, dus je bladert door gewone WordPress-plug-ins of plug-ins met één blok.

Een plug-in met één blok is bedoeld als een relatief kleine, eenvoudige plug-in die een enkel Gutenberg-blok biedt, dus de plug-in is het blok.

In WordPress 5.5 is het nu gemakkelijker dan ooit om het blok te vinden dat je nodig hebt. De nieuwe blokkendirectory van WordPress is rechtstreeks in de blokeditor ingebouwd, zodat je nieuwe bloktypen op de site kunt installeren zonder de editor te verlaten.

Gebruik gewoon het pictogram “+” linksboven op de pagina om de nieuwe blokinvoegtoepassing te gebruiken en naar beschikbare blokken te zoeken. Let erop dat de blokkendirectory in de toekomst echt een vlucht neemt, aangezien deze nog steeds vrij nieuw lijkt (nog steeds niet erg veel opties; nauwelijks beoordelingen).

7. Keuzes voor nieuw bericht / paginavoorbeeld

Een andere coole update van de blokeditor is de mogelijkheid om een voorbeeld van je bericht of pagina op apparaten van verschillende grootte te bekijken voordat je publiceert.

8. Lazy load van afbeeldingen! Topper!

Afbeeldingen geven je inhoud veel meer betrokkenheid, maar kunnen je site soms langzamer maken. In WordPress 5.5 wachten afbeeldingen nu met laden totdat ze op het punt staan om in beeld te scrollen. De technische term is ‘lazy loading.

Lazy-geladen afbeeldingen zullen de paginasnelheid aanzienlijk verbeteren door afbeeldingen tijdens het scrollen te laden. Er zijn al plug-ins die dit al doen, maar Lazy Loading-afbeeldingen zijn nu beschikbaar in de standaard opties van WordPress.

Er zijn geen frontend-instellingen voor de nieuwe lazy-loading-afbeeldingen, omdat WordPress standaard loading = “lazy” toevoegt aan alle img-tags die breedte- en hoogte-attributen hebben. Ontwikkelaars kunnen hier meer leren over lazy-loading afbeeldingen in 5.5.

9. Nieuwe Block Movers

De opnieuw ontworpen blokwerkbalk introduceert nieuwe pijlpictogrammen om blokken omhoog of omlaag te verplaatsen binnen de inhoud. In plaats van dat de pijlen links van het blok worden geplaatst, bevinden ze zich nu in de werkbalk.

10. Blokken eenvoudig kopiëren en plakken

Een andere leuke toevoeging in WordPress 5.5 is intelligent kopiëren en plakken van blokken. Het kopiëren, knippen en plakken van enkele blokken is nu veel eenvoudiger. Je ziet nu een nieuwe knop Kopiëren in de ingeklapte blokacties (naast dupliceren, etc.) om de geselecteerde blokken te kopiëren.

Oké dan, ook nog een 11e omdat we deze technisch heel interessant vinden!

11. Update plug-ins en thema’s door zip-bestanden te uploaden

Als het handmatig bijwerken van plug-ins en thema’s jouw ding is, is dat nu ook eenvoudiger: je kunt nu een zipbestand uploaden om een thema of plug-in die je al op je website hebt geïnstalleerd bij te werken. Via het menu Plug-ins> Nieuw toevoegen kan je een zip-bestand uploaden van elke plug-in of elk thema dat je al hebt geïnstalleerd om het bij te werken.

Hier zie je hoe het bijwerken van een plug-in via een zip-bestand eruitziet in WordPress 5.5:

Je krijgt nu een nieuw scherm te zien dat je laat weten dat de plug-in of het thema al is geïnstalleerd. Je kan de huidige en geüploade versies vergelijken en vervolgens op de knop “Huidige vervangen door geüploade” / “Replace current with uploaded” klikken om de vorige versie te overschrijven door de geüploade versie om door te gaan met de update.

Dit klinkt misschien als iets kleins voor iemand die hier niet vaak mee te maken heeft. Maar voor ons als WordPress developers is het echt een wereld van verschil. Wij gebruiken namelijk veel plug-ins voor klanten die niet automatisch kunnen updaten vanwege bijvoorbeeld specifieke licenties die we hiervoor hebben aangeschaft of omdat ze op maat gemaakt zijn. Het updaten van deze plug-ins was daardoor eerst veel meer werk, heel happy mee dus!

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.