WordPress Pagebuilders: Waarom wij overstappen naar Oxygen Builder..

In dit artikel

Waarom overstappen naar Oxygen Pagebuilder

Een van onze voornemens voor het nieuwe jaar was om de  websites van onze klanten op dieet te zetten en met Oxygen zijn we een paar kilobytes kwijt!

Als je begint ben je zo verstandig de weg van de minste weerstand te kiezen om dingen gedaan te krijgen, waaronder ook zo snel mogelijk een website. Dat was een paar jaar geleden en sinds we live gingen hebben we ons schuldig gemaakt aan het niet in praktijk brengen van wat we onze klanten voorhielden: het aantal geïnstalleerde plugins en scripts van derden beperken en een slanke WordPress stack draaien.

We draaiden gemiddeld 19 plugins, wat geen gek hoog aantal is, maar niettemin hoog. Hadden we ze allemaal nodig? Nope.

Hier zijn er een paar die we verwijderden als onderdeel van de eerste fase van ons dieet: Pixel Cat Lite (vervangen door Google Tag Manager), Slider Revolution (omdat we geen sliders op onze site hadden) en Head, Footer en Post Injections (die overbodig werden toen we eenmaal pagina’s bouwden met Oxygen).

Ik noem hier geen namen en schande. Het zijn goede plugins die hun waarde al vele malen bewezen hebben. Ze zijn voor ons niet alleen geen must-have plugins meer.

Als je op dieet wilt gaan kun je beter niet bij een WP Bakery of Divi rondhangen

Je moet de koolhydraten eruit halen, nietwaar?

WPBakery heeft niet de beste reputatie, maar wordt nog steeds door velen gebruikt en graag gebruikt.

Het is een van de oudere paginabouwers en wordt vaak gebundeld in thema’s die je kunt krijgen via marktplaatsen als Theme Forest en Template Monster. Ik bouwde er mijn eerste WordPress website mee en het stelde me, een niet-programmeur, in staat controle te hebben over lay-out, ontwerp en snel een behoorlijke website in elkaar te zetten. Het zou vandaag niet mijn keuze van paginabouwer zijn, want ik ervaar het als een autofabrikant die besloten heeft om voor de lange termijn bij de verbrandingsmotor te blijven.

Het argument om op een nieuwe paginabouwer over te stappen

Ik zal in een sec. uitleggen waarom Oxygen. Laat me eerst aangeven waarom het uit praktisch en zakelijk oogpunt zinvol was.

  • We wilden Nitro Pack en een aantal andere prestatie-gerelateerde plugin’s dumpen. Nitro biedt ongelooflijke prestaties maar we ondervonden te veel conflicten met andere plugins
  • We wilden óf ons eigen Thema ontwikkelen óf daarvoor een paginabouwer gebruiken (en daarbij wat lean and mean code genereren)
  • Na uitgebreid Elementor gebruikt te hebben wilden we een meer visueel gereedschap om onze werkstroom aanzienlijk te versnellen, maar dat ook dev-vriendelijk was
  • Flexibiliteit – je kunt gemakkelijk totaal verschillende ontwerpen maken in dezelfde instantie van WordPress. Dat is wat we met onze blog deden.
  • Prestaties want milliseconden doen er toe.

Waarom we Oxygen kozen

Er wordt veel over Oxygen gekletst op de sociale media en dat is niet voor niets. Maar we deden ons huiswerk en onderzochten de mogelijkheden en vroegen ook rond voor advies

Gutenberg – De Blok-editor is er nog niet helemaal, naar mijn mening. Meer mensen beginnen er lovend over te spreken maar er lijkt altijd een grote beperking te zijn die gebruikers ervan weerhoudt om hem volledig te omarmen. De 2 van de 5 sterren beoordeling op WordPress.org wekt ook geen vertrouwen. Ik heb het een paar keer uitgeprobeerd, maar ik kom nooit verder dan 5 minuten voordat ik Elementor toch weer installeer.

Divi – We hebben deze pagebuilder in het verleden veel ingezet, om eerlijk te zijn. Ik heb het onlangs weer voor een project gebruikt en vond het prettig werken maar de website wordt wel weer heel traag. Dit is dan daarna allemaal wel weer handmatig te verbeteren maar het kost veel tijd en moeite. Dat gezegd hebbende, ze hebben een aanzienlijke userbase en het is een beproefd product.

Elementor – Dit was mijn #1 keuze en het is moeilijk er iets tegen in te brengen. Sommigen wijzen er graag op dat het Inception-stijl div nesting heeft, maar mijn ervaring is dat dat weinig invloed heeft op de prestaties. Ik heb er niet hard voor gepleit om een niet-technische reden: Elementor wordt door 5 miljoen mensen gebruikt en heeft een ton aan geld op de bank. Het leek me goed om samen te werken met en reclame te maken voor een paginabouwer die, net als wij, nog relatief nieuw is op de markt.

Dus waarom Oxygen?

Met drie degelijke opties van tafel, is hier de reden waarom we Oxygen kozen: Het gefluister op Social Media en binnen wat developer gerelateerde fora had onze nieuwsgierigheid aangewakkerd.

Hier even een gemiddelde qoute van wat je zoal tegen kan komen over Oxygen Builder:

Ons bedrijf stapte begin 2020 uitsluitend over op Oxygen Builder, het trok voor het eerst onze aandacht met zijn indrukwekkende prestaties, snelheid en unieke themaloze bouwsysteem. In tegenstelling tot andere paginabouwers is Oxygen meteen geoptimaliseerd en laadt alleen assets als dat nodig is, wat pagina-aanvragen en bloat vermindert. De kracht en flexibiliteit van Oxygen maken het mogelijk zeer aangepaste WordPress websites te bouwen, zonder het gebruik van meerdere plugins. Met Oxygen is alles mogelijk.

Yep, deze persoon is fan!

Oxygen’s eigen blog – Here’s why Oxygen websites load so quickly post – maakt ook een overtuigende zaak.

Ook wijkt de UX niet al te veel af van die van Elementor, wat helpt.

Voor en na het Oxygen dieet

Okey, we hebben tijdens de herbouw wel wat kleine veranderingen aangebracht, toegegeven. We verwijderden overbodige plugins, rationaliseerden soms lettertypes en maakten beter gebruik van Google Tag Manager voor scripts van derden. We vergelijken dus appels met… lichtere appels.

Ik moet ook vermelden dat we caching en optimalisatie plugins uitschakelden om de prestaties te kunnen meten van code die vers uit de paginabouwer gegenereerd wordt.

Wat dit betreft, gebruikten we NitroPack heel effectief op bepaalde sitese. Nitro is erg snel. Een waarschuwing echter: het is brutaal effectief. We hebben gezien dat het stijlen en lay-outs op sommige websites van klanten afbrak. Het is ook niet bepaald goedkoop.

Nu ik de context heb geschetst laten we eens kijken naar wat GTMetrix gegevens. Als je niet vertrouwd bent met GTMetrix spring je best eerst even op onze post Understanding the New GTmetrix Report om meer te leren over hun beoordelingssysteem.

Hier zijn de KPI’s van een door WPBakery aangedreven website:

En hier hetzelfde voor onze nieuwe, door Oxygen gebouwde versie.

Het verhaal hier is dat Oxygen een pagina maakt die 30% lichter is, met lichtere Javascript en CSS code en beduidend minder verzoeken.

Als je naar Browser Timings kijkt, krijg je een idee hoeveel sneller activa ook renderen:

WP BakeryOxygen
Time to First Byte384 ms114 ms
First Contentful Paint

1,000 ms655 ms
DOM Interactive Time1,900 ms987 ms
Onload Time4,800 ms2,100 ms

De prestatiewinst van Oxygen is hier duidelijker, te beginnen met een veel snellere TTFB, en Oxygen weet in de helft van de tijd bij het einddoel van de Onload Time te komen.

Is Oxygen de juiste paginabouwer voor jou?

Zoals ik al eerder zei, zou ik de sites in Elementor gebouwd hebben. Voornamelijk omdat dit heel vertrouwd is, er veel extra plugins voor beschikbaar zijn en de laadtijden na optimalisatie soms nog wel te overzien zijn.

Als je een pagebuilder zoekt voor een persoonlijk project kijk dan eens naar de new kids op het blok: Bricks en Live Canvas. Ze presteren allebei heel goed, maar ik vind ze nog niet rijp genoeg om een website voor onze klanten hierin te bouwen.

Gebruiksgemak is ook belangrijk, dus probeer ze uit om een idee te krijgen van hoe gemakkelijk ze te gebruiken zijn. Inclusief WP Bakery — we zijn er misschien vanaf gestapt, maar het blijft een solide product dat door miljoenen mensen gebruikt wordt.

Ben je overtuigd en wil je ook een Oxygen Builder Powered Website?

Wil jij nog ook eens voorgoed en voor altijd werken met en aan een snelle website? En dit toch doen met een pagebuilder die zowel voor niet-techneuten als developers prettig werkt? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies voor de mogelijkheden van jouw website. Wij bouwen nu als een van de eerste in Nederland volledige website met Oxygen builder. Daarbij zijn we gecertificeerde Oxygen Builder developers en hebben we een kort lijntje met de makers, dat is altijd handig!

Bij goed WordPress onderhoud hoort dus in 2021 ook een pagebuilder die daar echt aan doet!

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.