Hoelang duurt het voor zoekmachines mijn website indexeren?.

In dit artikel

Goede relaties aangaan kost tijd. Zeker wanneer je je oog hebt laten vallen op populaire types als zoekmachines. Wil je een zoekmachine voor je winnen dan heb je tactiek, inlevingsvermogen en geduld nodig. Toch liever speeddaten? Met een paar doordachte moves zullen zoekmachines je website sneller en beter indexeren.

Wat houdt een website indexeren in?

Yes! Je nieuwe website staat online en ziet er gelikt uit. Alle plaatjes en alle letters staan op de juiste plek. De menselijke taal en de code waarin deze geschreven is gaan bezoekers en zoekmachines overtuigen! In al je enthousiasme kun je vergeet dat het even duurt voor je ook resultaat zult merken van alle inspanningen die je samen met je webbureau geleverd hebt. Want of het nu gaat om een nieuwe website, een blog of een toegevoegde landingspagina, om te verschijnen op de eerste pagina van Google (in de SERP) moet je website eerst geïndexeerd worden.

Hoe werken zoekmachines?

Zoekmachines werken met spiders, ook wel web crawler of bot genoemd. Spiders bestaan uit stukjes code waarmee ze in staat zijn om in een ongelooflijke snelheid, onafgebroken het hele world wide web te doorzoeken. Regel voor regel wordt de code van elke webpagina afzonderlijk doorlopen. Staat er een link in, dan gaat de spider daarheen. Het indexeren is voor de spider als lopen door een labyrint. Met als opdracht: ‘Vind de ideale route’. Cruciaal voor de spider is daarbij het kunnen volgen van de links. Websites met een sitemap (de link-routeplanner van je website) zijn in het voordeel. Niet alleen voor een snelle website indexatie, maar ook voor een hoger ranking.

Relevante informatie

De verzamelde informatie wordt teruggestuurd naar de servers van de zoekmachine. Daar wordt alles wat op je website aan code staat opgeslagen. De zoekmachine gebruikt de informatie om met een zo relevant mogelijk antwoord te komen wanneer er een zoekopdracht binnenkomt. Heel schematisch kun je het je zo voorstellen: Een zoekmachine heeft als kerntaak het zo snel mogelijk ophalen van relevante informatie wanneer dit gevraagd wordt. Om dat supersnel te kunnen doen verzamelt de zoekmachine continu informatie. Deze haalt de zoekmachine van websites, maar ook van social media kanalen. Alles wat vanaf of naar websites linkt. Het verzamelen van informatie van websites is wat we website indexeren noemen. Gevonden informatie wordt volgens het principe ‘winners first’, gerangschikt zodat de zoekmachine de best aansluitende informatie voor het grijpen heeft. Dat dit in razend tempo gebeurd is een ongelooflijke prestatie. Een weetje voor je volgende pubquiz: Google, de meest bekende zoekmachine, heeft in 2019 300 miljoen zoekopdrachten per uur verwerkt.

Zo kun je een website sneller laten indexeren

Voor veel van onze opdrachtgevers die een nieuwe website laten maken (link https://www.dubbelendwarsonline.nl/website-maken/ ) is dit een vraag die ze graag beantwoord zien. Hoe snel de website indexatie gaat is afhankelijk van meerdere factoren. De technische kwaliteit van de site is belangrijk en de kwaliteit van de content. Ook het aantal en de kwaliteit van de websites waar je het tegenop moet nemen speelt een rol. En we hebben net gezien dat links heel belangrijk zijn. Links vanaf en naar social mediakanalen of andere website pagina’s helpen een website om sneller geïndexeerd te worden. Dit geldt niet als het om een commerciële, dus betaalde links gaat. Ook is het niet mogelijk om zoekmachines als Google te betalingen om een website te indexeren. Crawlen gebeurt programmatisch.

Geïndexeerd, en nu?

Zoekmachines hebben drie functies: Ze zoeken het web af naar content. Ze indexeren de content – of eigenlijk: de code waaruit de website is opgebouwd- en ranken deze. Het indexeren van een website is niets meer dan het opnemen van de website in de database van een zoekmachine. Dit gebeurt na aanmelding van de website door de zoekmachines zelf. Het kan een paar dagen tot een paar weken duren voor de web crawler je website geïnspecteerd en geïndexeerd heeft. Een technisch goede website met relevante content is de weg om een website sneller vindbaar te maken.

Na de indexatie is het volgende doel: een goede ranking in Google. Google Ads en SEO-optimalisatie zijn twee strategieën die je daarvoor kunt inzetten.

Gratis een hogere ranking in Google

In het dinosaurustijdperk van het internet, wat feitelijk niet zo lang geleden is, telden voor indexatie en ranking vooral hoe vaak een zoekwoord voorkwam op een pagina. Ook bestonden er nog pagina’s vol betaalde links die richting bezoekers werden aangeboden als ‘dit zijn interessante pagina’s’. Die tijden zijn voorbij. Sterker, keyword stuffing en commerciële linkbuilding worden genadeloos afgestraft.

Algoritmen zijn inmiddels zo doorontwikkeld dat ze aan de hand van tal van factoren de relevantie en populariteit van een webpagina kunnen herkennen en bepalen. Hoe hoger deze scores, hoe hoger de ranking. Zoekmachineontwikkelaars als Google willen dat je hier je best voor doet. Zij willen als autoriteit de beste informatie kunnen aanbieden. Ook wanneer je kiest voor Google Ads, is een seo-geoptimaliseerde website nog altijd belangrijk.

Conclusie

  • Zorg voor een technisch snelle website die geschikt is voor mobile apparaten. Wanneer je een nieuwe website laat maken door een goed bureau zal deze hier standaard aan voldoen.
  • Zorg ervoor dat technische updates tijdig worden uitgevoerd.
  • Zorg voor een goede sitemap op de website.
  • Zorg voor seo-geoptimaliseerde content.
  • Onderzoek welke social media kanalen bij je bedrijf passen. Een website plus social media zijn samen een sterk duo.
  • Houd de content op de website relevant en actueel met nieuwe content.
  • Controleer regelmatig welke pagina’s goed bezocht worden en welke niet. Optimaliseer slecht bezochte pagina’s of verwijder ze.
  • Pas je pagina’s aan of zet je ze op non-actief? Controleer of de oude URL nog ergens te vinden is en een 404 foutmelding kan geven. Bijvoorbeeld wanneer er op je social mediakanalen nog naar de verwijderde of aangepaste pagina verwezen wordt. Pas daar de link aan of verwijder deze.

Klinkt dit je allemaal erg ingewikkeld in de oren? Bij Dubbel & Dwars zorgen we met goede websites niet alleen voor optimale condities voor het indexeren van websites, maar helpen we je ook met WordPress website onderhoud.

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.