Waarom zijn de WooCommerce bestelling nummers / ID’s niet opeenvolgend?.

In dit artikel

22, 23, 25, 39, 40 – Niet logisch? Waarom zijn de bestelling nummers niet opeenvolgend gerangschikt? Als je WordPress vaker gebruikt dan zal je vast al wel gezien hebben dat berichten, pagina’s en je media bestanden ID’s hebben die niet noodzakelijkerwijs opeenvolgend zijn. De eerste kan dus zomaar 20 zijn en de volgende misschien wel 41. WooCommerce gebruikt ditzelfde ingebouwde ID toewijzingssysteem van WordPress.

Voor de gemiddelde marketing website hoeft dit geen spelbreker te zijn. Daarbij zijn de nummers niet zichtbaar als je gebruik maakt van goede permalinks, dit is de linkstructuur van je website. Maar wanneer je een E-commerce webshop gebruikt wordt het ID nummer ineens wel heel belangrijk. Vooral wanneer je WooCommerce koppeld aan je boekhoudsoftware of de bestelling nummers zelf gebruikt voor je administratie, dan is het heel handig wanneer de nummers elkaar juist opvolgen. Het goede nieuws is dat dit heel makkelijk op te lossen is via een plugin!

Waarom zijn de ID’s in WooCommerce en WordPress dan niet standaard opeenvolgend?

 

Dit heeft te maken met hoe WordPress als systeem is opgebouwd. WordPress bewaard alles als een bericht / post. Dus pagina’s zijn berichten, media bestanden zijn berichten, producten zijn berichten en bestellingen zijn berichten. Dit is specifiek gedaan voor ontwikkelaars om interactie met de database zo gestandaardiseerd mogelijk te maken. Alle eerdere genoemde onderdelen gebruiken dus dezelfde database. Om die reden is het niet mogelijk dat er twee berichten hetzelfde ID hebben. Dat zou direct tot fouten leiden. Om dus opeenvolgende nummers te krijgen moet je daarvoor extra gegevens meegeven die opgeslagen kunnen worden in de database.

De ontwerp filosofie achter WooCommerce is om zo clean en lean mogelijk te blijven. Enkel veelgebruikte opties zitten in de standaard installatie. Daarnaast is er de keuze om voor iedereen die wil en kan de mogelijkheden uit te breiden. Dit kan door zelfgeschreven code toe te voegen of plugins te installeren. Wanneer je dus geen baat hebt bij de extra optie om de bestelling nummers opeenvolgend te maken, dan is het ook zonde om deze extra informatie in je database te stoppen. WooCommerce laat deze vrijheid dus geheel aan de winkelmanager.

Hoe maak je de bestelling nummers / ID’s dan wel opeenvolgend?

 

Iedere plugin ontwikkelaar kan een stukje extra code meegeven aan de nummers / ID’s om er zeker van te zijn dat ze elkaar logisch opvolgen. Er zijn hiervoor ondertussen meerdere, gratis, plugins beschikbaar via WordPress.org. Zelf gebruik ik een plugin met minimale belasting die enkel de mogelijk geeft tot het zelf bepalen voor je ID. Dit is Woo Custom and Sequential Order Number. Er is ook een pro versie maar de basis versie verhelpt voor mij dit specifieke probleem prima.

Tip: Vermeld je bedrijfsnaam en het jaartal standaard in de ID’s. Dit werkt zeer handig in je administratie. En mocht je ooit nog eens iets willen terugzoeken dan kan dat per jaar.

Veel plezier met je opeenvolgende bestelling nummers / ID’s!

 

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.