Website snelheid – hoog scoren in de Google Pagespeed.

In dit artikel

Er is inmiddels genoeg bekend over het belang van website snelheid. Een onderzoek van Google bijvoorbeeld wees uit dat de bounce rate verdubbelt wanneer de laadsnelheid van een website stijgt van één naar vijf seconden. Aan het afnemende geduld van websitebezoekers (hier later meer over) kunnen we weinig doen. Wel aan het verhogen van de website snelheid.

Waarom is website snelheid belangrijk?

Gaat het om de bezoekerservaring die jouw website te bieden heeft, dan vindt Google alles belangrijk wat gebruikers ook belangrijk vinden. Omdat zoekmachines als taak hebben zo snel en zo goed mogelijk zoekvragen te beantwoorden, laten ze de laadsnelheid van websites sinds 2010 zwaar meewegen. Voor 2021 heeft Google een update aangekondigd die websiteoptimalisatie op het gebied van laadsnelheid nog belangrijker maakt.

Wat is eigenlijk laadsnelheid ?

Laadsnelheid is de tijd die het kost om een ​​website van de hostingserver te downloaden en weer te geven in de browser van de persoon die deze heeft bekeken. Eenvoudig gezegd: de laadtijd is tijd tussen het klikken op een link en het weergeven van de volledige inhoud van de pagina op je pc, tablet of mobiel (browser).

Aandachtspanne verminderd

Niet alleen Google wordt minder geduldig, maar mensen ook. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de aandachtspanne van consumenten. Een van de laatste is een Deens onderzoek dat eerdere studies van Google en Amazone bevestigt dat de gemiddelde menselijke aandacht spanne is gedaald van 12 seconden naar 6 seconden. Volgens het Deense onderzoek komt dit omdat onze dagen gevuld zijn met een grote hoeveelheid te verwerken informatie. Er zijn veel meer dingen om op te focussen, dus kiezen we ervoor die focus maar kort vast te houden.

Google stelt hogere eisen aan laadsnelheid

Wat betekent dit nu allemaal voor websitebeheerders? Google verdedigt de eigen belangen. Dit betekent in de eerste plaats dat Google zal kiezen voor websites die snel laden. Want daarmee zitten ze niet zelf met ongeduldige bezoekers. In de tweede plaats betekent het dat je als website-eigenaar te maken hebt met consumenten die waarschijnlijk je website alweer verlaten hebben voordat deze compleet is geladen.

‘Snelheid’ is een van de meer dan 200 factoren die in het Google-algoritmen zijn opgenomen. Maar de inhoud van de website blijft ook belangrijk. Geoptimaliseerde websitepagina’s met relevante inhoud blijven waardevol. Ook wanneer de website wat traag is. Omdat je als webbeheerder steeds vaker zult moeten opnemen tegen nieuwere, snellere websites, is ‘traagheid’ wel een risico.

5 punten die de snelheid van een website bepalen

Er zijn vijf factoren die van grote invloed zijn op de laadsnelheid van een website:

  1. Het platform. Op welk soort software draait de website? Het platform bepaalt wat er wordt opgeslagen en hoe de informatie wordt verwerkt.
  2. De inhoud. Content waarbij gebruik wordt gemaakt van grote afbeeldingen, bijzondere lettertypen, zware grafische bestanden en/of video met hoge resolutie zullen minder snel kunnen voldoen aan een snelle laadtijd dan moderne websites met een minimalistisch ontwerp.
  3. De codering. Veel WordPress thema’s en plug-ins hebben ook stukjes onbruikbare en onnodige code die de website trager maken. Zonder kennis over code kun je deze verwijderen met wéér een plug-in, maar ook daarbij moet je weten welke. En… Het is weer een extra plug-in.
  4. Integraties. Dit wil zeggen: verschillende software systemen die met elkaar moeten samenwerken om gebruikers de gewenste functionaliteiten te kunnen bieden.
  5. Last but not least, speelt de hostprovider ook een rol. Het is belangrijk om te kiezen voor een partij die jouw bedrijf de meeste moderne hostingoplossing kan bieden. Zonder dat wordt zelfs de meest snelle website een trage paginalader.

Hoog scoren in de Google Pagespeed Insights

Wanneer iemand een website bezoekt worden alle bestanden en resources van naar de server naar browser van de bezoeker gedownload. Daarvoor verstuurt de browser HTTP verzoeken naar de server, één voor elke resource. Je begrijpt het, hoe minder er daarvan zijn, hoe sneller is de website.

Hoe weet je nu of je een snelle website hebt en wat de laadsnelheid van een pagina is? Dit kun je online checken via onder andere Google’s PageSpeed ​​Insights. Deze tool meet de snelheid van een websitepagina voor mobiele apparaten en vaste devices. Het resultaat wordt in een getal weergegeven. 100 is de topscore, maar ook een waarde die niet heel realistisch is.  Scoort jouw website tussen de 80 en 90, dan behoor je tot de toppers. De tool meet niet zoals een stopwatch dat doet de paginasnelheid, maar biedt een overzicht van de configuraties die bepalend zijn voor de laadsnelheid. Waaronder de zwaarte van afbeeldingen en fouten in JavaScript en de CSS.

Speedometer scoring high speed in a fast motion blur.

De basis van een snelle website

Een betere Google-positie dankzij een snelle website leidt tot meer bezoekers. Meer bezoekers verhoogt verkoopkansen. Een snelle, pittige website is vandaag de dag een must. Maar hoe bereik je dit? Het antwoord is: kies voor een krachtige, maar lichtgewicht website die de laadsnelheid en daarmee de website snelheid nauwelijks nadelig beïnvloedt.

Snelle, lichtgewicht WordPress website

Veel mensen kiezen voor WordPress, maar niemand wil een standaard thema. Een WordPress thema (page builder) wordt daarom meestal gepersonaliseerd met plug-ins. Het risico is dat de website hierdoor trager wordt. Oxygen is anders. WordPress Oxygen is geen standaard page builder. Sterker, het is helemaal geen page builder. Het is een thema builder. Oxygen is geen thema, maar wórdt van nul af aan opgebouwd tot het thema. Oxygen is op dit moment de meest krachtige, lichtgewicht oplossingen binnen het WordPress-aanbod. Omdat een Oxygen WordPress website van nul wordt opgebouwd, ontstaat een website met schone code. Op dit moment komen Oxygen websites als snelste WordPress door snelheidstesten.

Snelle zakelijke website en snelle webshop

Als snelheid en prestatie belangrijk voor je zijn, kun je nauwelijks nog om Oxygen heen. Oxygen ondersteunt ook WooCommerce-integratie. Daarmee is het niet alleen een superlichte oplossing voor zakelijke websites, maar ook een zeer mooie optie voor webshops. Wij hebben ons inmiddels gespecialiseerd in het ontwikkelen van Oxygen websites. Hiermee realiseren we functionele, schone websites die erg veel te bieden hebben, zonder dat overbodige code. En dat komt de SEO-ranking van deze websites razendsnel ten goede.

Pagespeed optimalisatie met Dubbel & Dwars Online Oplossingen

Kan je website wel een sneleheidsboost gebruiken? Wij voorzien je van een volledig vrijblijvende advies over de mogelijkheden hiervoor. Doe ons een appje, mailtje of belletje en dan weet jij z.s.m. waar je aan kan werken! Neem contact met ons op.

Uiteraard kan je ook prima eens een paar websites volledig van onze hand door de Pagespeed halen, hier hebben we een aantal links voor je klaarstaan:

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.