WordPress 5.8: Wat is er nieuw en waarom we zo enthousiast zijn!.

In dit artikel

WordPress 5.8 staat voor de deur! Het is de op één na grootste WordPress update van dit jaar, ben jij er klaar voor?

Deze opwindende update geeft ons een eerste blik op de nieuwe template-editor die in de toekomst de primaire tool zal zijn voor het bewerken van de volledige site. Het introduceert ook veel meer spannende functies, zoals WebP afbeelding ondersteuning, de mogelijkheid om blokken te gebruiken als widgets, betere widget controle en nog veel meer.

WordPress 5.8 Release Candidate 2 is slechts een paar uur geleden vrijgegeven en de definitieve versie zal op 20 juli 2021 worden gelanceerd. We hebben de nieuwe functies getest op onze test sites.

In dit bericht geven we je een voorproefje van alle nieuwe functies die zijn toegevoegd aan de nieuwste versie van WordPress. Als je deze versie vóór de definitieve release wilt uitproberen, laten we je aan het eind zien hoe je hem zelf kunt testen.

Laten we ons eens verdiepen in WordPress 5.8!

Template editor – eerste stap naar volledige site bewerking

De nieuwe template editor is de belangrijkste functie voor WordPress 5.8. Het is de introductie van de toekomst van WordPress – Full Site Editing (FSE).

Als je je afvraagt wat FSE is – het is een functie die het gemakkelijker dan ooit zal maken om pagina’s en posts te ontwerpen met behulp van de Gutenberg editor. Het geeft je meer controle over het gebruik van blokken in het ontwerp.

Je kunt nog steeds WordPress thema’s gebruiken om het ontwerp te verzorgen, maar je zult in staat zijn om Gutenberg blokken te gebruiken om te controleren hoe alles eruit ziet en aanvoelt. Dat geldt ook voor de header, footer, en sidebar!

De template editor is de eerste stap in FSE waarmee je aangepaste sjablonen voor uje website kunt maken en opslaan en deze voor elke post of pagina kunt gebruiken.

Je kunt er alles in zetten, van een site logo blok, tot een auteur meta blok, tot een post datum blok, en andere pagina elementen naar wens.

Als je een nieuw template probeert toe te voegen, opent zich een editor. Je kunt er alle Gutenberg blokken mee gebruiken, ook de volgende nieuwe blokken:

 • Site Logo
 • Site tagline
 • Titel van de site
 • Query Lus
 • Titel van bericht
 • Inhoud bericht
 • Bericht Datum
 • Post uittreksel
 • Post Uitgelichte afbeelding
 • Post Categorieën
 • Post Tags
 • Inloggen/uitloggen
 • Paginalijst

De nieuwe template editor is standaard uitgeschakeld, maar je kunt hem inschakelen door een regel code toe te voegen in het bestand functions.php.

add_theme_support( 'block-templates' );

Once you enable the template editor, you can edit the page or post and try creating a new template.

Gutenberg Blokken als Widgets in Customizer

Ooit gedacht om een Gutenberg blok in een widget te gebruiken? Wel, met WordPress 5.8 kun je dat!

Een ander onderdeel van Full Site Editing is de beschikbaarheid van Gutenberg blokken als widgets. Dit betekent dat je elk Gutenberg blok in de customizer als widget kunt gebruiken.

Dit brengt meer flexibiliteit en controle over het ontwerpen van een header of footer met widgets.

Je zult elk blok aan elk widgetgebied in je thema kunnen toevoegen via de Customizer (Appearance > Customize).

Blokken als widgets stellen de zijbalk of het widget gebied open voor de kracht van blokken. Je kunt de kleur, typografie, spatiëring en andere elementen binnen elke widget regelen met deze nieuwe functie.

Je kunt zelfs blokken als widgets toevoegen vanaf de Widgets pagina (Appearance > Widgets).

Dit widgets-scherm is opnieuw ontworpen om op blokken gebaseerd te zijn, net als berichten en pagina’s.

Eigen WordPress ondersteuning voor WebP afbeeldingen

EINDELIJK!

Heb je al eens geprobeerd WebP afbeeldingen te uploaden en kreeg je de volgende foutmelding?

Wie niet?!

Zo ja, dan is er goed nieuws voor je. WordPress 5.8 bevat ondersteuning voor WebP afbeeldingen en laat je ze uploaden en natuurlijk binnen elk thema gebruiken.

Als WebP afbeeldingen nieuw voor je zijn, is WebP een nieuw(ish) beeldbestandsformaat dat door Google werd uitgevonden. Het heeft een aantal voordelen ten opzichte van PNG, JPG, en andere veelgebruikte bestandstypen.

Grofweg heeft WebP zowel lossless als lossy compressie die tussen 25% en 34% kleiner is dan vergelijkbare PNG’s of JPEG’s. Het gebruik van WebP is de laatste jaren toegenomen en steeds meer websites gebruiken WebP afbeeldingen op hun site.

Wil je meteen proberen WebP afbeeldingen te gebruiken? Zet een van je PNG of JPEG afbeeldingen om met een online omvormer en probeer ze naar je website te uploaden.

Wil je meer weten over WebP afbeeldingen lees dan ons artikel hier.

Nieuwe Functionaliteit in de Gutenberg Block Editor

Er zijn een aantal nieuwe functies in Gutenberg blokken en de blokkeneditor. Laten we een paar van de belangrijkste doornemen.

Geneste blokselector

De blok editor heeft nu een permanente werkbalkknop waarmee je gemakkelijk een bovenliggend blok kunt selecteren.

Klik gewoon op deze knop en je gaat naar het bovenliggende item. Dit is erg handig om snel door blokken te navigeren terwijl je inhoud bewerkt.

Nieuw blok: Query Loop

WordPress 5.8 brengt een bijzonder nieuw blok dat “Query Loop” heet. Met dit blok kun je “loops” maken, of doorlopende lijsten van berichten weergeven volgens verschillende query parameters en visuele configuraties.

Je kunt lijsten van berichten of pagina’s weergeven op basis van categorieën, auteur, specifieke trefwoorden, en andere criteria.

Nieuw “Lijstweergave” paneel

WordPress 5.8 introduceert een nieuwe manier om door complexe blokhiërarchieën te navigeren. Als je het paneel Lijstweergave inschakelt, kun je de organisatie en hiërarchie van blokken duidelijk zien, waardoor je alles gemakkelijker kunt ordenen.

Blokpatroon suggestie in Blok toevoegen paneel

Als je tijdens het ontwerpen van een pagina een willekeurig blok opzoekt in het paneel, verschijnen er verwante patroonsuggesties. Dit helpt je om interessante en krachtige ontwerpen te maken.

Binnenkort komt er ook een integratie met de map met patronen op WordPress.org/Patterns.

Duotoon effect voor beelden en mediablokken

Je kunt een nieuw opvallend duotoon filter toepassen op afbeeldingen en binnen mediablokken of andere blokken van derden.

Het komt met een paar voorinstellingen en je kunt je eigen maken door de kleuren te kiezen die je wilt toepassen.

Andere Veranderingen

Hier is een lijst van enkele andere veranderingen die je in WordPress 5.8 zult vinden:

 • Meer kleurmogelijkheden om tekst-, achtergrond-, en linkkleuren te kiezen.
 • Nieuwe optie om padding tussen kolommen aan te passen.
 • Nieuwe gradiënt achtergrond optie voor tabelblokken.
 • Afschaffing van de ondersteuning voor Internet Explorer 11.
 • Nieuw theme.json voor thema-auteurs, die het centrale punt wordt om bestaande en nieuwe besturingselementen in de editor in te stellen.

Hoe WordPress 5.8 installeren en gebruiken (voordat het officieel wordt uitgebracht)

Wil je al vroeg een blik werpen op de nieuwe WordPress functies? Je kunt vandaag WordPress 5.8 RC1 installeren.

Wees je er alleen van bewust dat het een release candidate is, wat betekent dat bepaalde delen ervan nog instabiel zijn. Probeer deze update dus uit op de staging site en maak altijd een back-up van je site voor je veranderingen aanbrengt!

Gebruik de WordPress Beta Tester Plugin

Download eerst de plugin hier. Upload en activeer hem op je website.

Zodra je het geactiveerd hebt, ga je naar Tools > Beta Testing.

Klik op Bleeding Edge en Beta/RC Only. Als je dit gedaan hebt, zou je gevraagd moeten worden om een update, waarna je een welkomstbericht ziet.

Gefeliciteerd, je gebruikt nu WordPress 5.8!

Ben je net zo enthousiast geworden als wij?

Met een enorme lijst nieuwe functies en verbeteringen wordt WordPress 5.8 een van de grootste updates voor Gutenberg tot nu toe. Het zal zeker een krachtige invloed hebben op de manier waarop gebruikers WordPress websites maken!

Wil je binnenkort de overstap maken naar WordPress 5.8 en kan je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor WordPress onderhoud.

Je hoeft dan nooit meer zelf een update door te voeren, dit nemen wij helemaal van je over. Bugs of mogelijke storingen brengen we allemaal in beeld zodat jij website er nooit een paar dagen uitligt en je hiermee klanten mist!


Dit blog is mede tot stand gekomen met hulp van onze vrienden bij Astra!

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.