WordPress Website Onderhoud: Een 16-stappen Checklist van Cruciale Taken.

In dit artikel

Goed website onderhoud is nodig voor een gezonde, lang blijvende website. Het stelt je in staat om problemen vroeg op te sporen, ze te verhelpen, en ervoor te zorgen dat je website operatief en nuttig blijft. Volg onze checklist om je WordPress website met succes te onderhouden.

Waarom je je WordPress site moet onderhouden

Je WordPress website is een beetje als een auto. Als je hem goed behandelt, zal hij nog jaren voor je werken. Maar als je onderhoud achterwege laat, kunnen problemen zich gaan opstapelen en, als je dingen echt uitstelt, kan je website zelfs stoppen met werken.

WordPress verandert voortdurend. Het kernteam voegt steeds nieuwe functies toe, repareert bugs, patcht pas ontdekte beveiligingsproblemen, enz. Hetzelfde geldt voor alle plugins die je gebruikt, en voor het web als geheel.

Je website zelf verandert ook voortdurend. Je publiceert nieuwe inhoud, verandert het ontwerp, voegt nieuwe functies toe, en meer.

Voeg al die veranderingen samen, en het risico is groot dat er iets mis gaat en je website niet meer werkt.

Dit klinkt een beetje intimiderend, maar dat hoeft het niet te zijn. Meestal verlopen al die veranderingen zonder problemen. Maar om de zeldzame situaties te vermijden waarin er toch iets mis gaat en om op de hoogte te blijven van trends op je site, is het belangrijk om een beetje onderhoudswerk te doen.

WordPress Website Onderhoud Checklist

Wekelijkse WordPress Onderhoudstaken

1. Bezoek je website

Deze lijkt eenvoudig – maar gewoon de voorkant van je site bezoeken en rondklikken naar een paar belangrijke pagina’s is een prima manier om eventuele problemen op te sporen. Met dat gezegd hebbende, is het gemakkelijk om dit te vergeten en al je tijd in het WordPress dashboard door te brengen. Ga dus eens per week naar je site en blader een paar van de belangrijkste pagina’s door om te controleren of alles nog werkt zoals je verwacht dat het werkt.

2. Check de ‘comments’ / reacties

Als je reacties op je site toelaat, zul je elke week wat tijd moeten besteden aan het modereren ervan, om er zeker van te zijn dat je echte reacties goedkeurt en spam-commentaren markeert/verwijdert.

Om je te helpen tijd te besparen op het modereren van commentaren, kun je overwegen een anti-spam plugin zoals Akismet te gebruiken. Op die manier hoef je maar één keer per week te controleren of je menselijke reacties goedkeurt en of Akismet per ongeluk een echte reactie als spam heeft gemarkeerd.

3. Maak een back-up van je site

Het hebben van een recente back-up is essentieel om de gegevens van je site veilig te stellen. Dus, als je WordPress host niet al back-ups voor je verzorgt, moet je zelf een back-up van je site maken. Voor de meeste sites zijn wekelijkse back-ups een goede frequentie.

Heb je een statische brochure website die nooit verandert (d.w.z. geen blog posts of commentaren), dan kun je misschien volstaan met maandelijkse back-ups. De optimale back-up frequentie van je site hangt echt af van hoe vaak je wijzigingen aanbrengt en inhoud aan de database toevoegt.

4. Doe updates!

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, als je je website wilt beveiligen en werkend houden, is het tijdig toepassen van updates essentieel. Elke week moet je controleren of er updates zijn voor de WordPress kern, plugins, of thema’s.

Update. Note is written on a white sticker that hangs with a clothespin on a rope on a background of brown cardboard

5. Test je meest belangrijke formulieren en toepassingen

Als je belangrijke formulieren of functies hebt (zoals een afrekenproces), is het belangrijk ze regelmatig te testen. Niets is erger dan je afvragen waarom je de afgelopen 10 dagen geen leads/verkopen kreeg, om dan te ontdekken dat het kwam omdat je formulier niet meer werkte.

Voor sommige sites zou je dit misschien maandelijks in plaats van wekelijks willen uitvoeren. Het hangt er echt van af hoe essentieel de formulieren/functies voor je bedrijf zijn. Voor bedrijfskritische formulieren waar elk probleem verlies van inkomsten of klanten betekent, is het altijd een goed idee om wekelijks te testen.

En voor echt bedrijfskritische functies kun je een soort geautomatiseerd bewakingssysteem opzetten. Pingdom bijvoorbeeld biedt transactie-monitoring om belangrijke functies te testen op een dagelijks of uurlijks schema.

6. Check Google Search Console

Als Google problemen met de SEO of mobiele optimalisatie van je site tegenkomt, deelt het waarschuwingen in Google Search Console. Om die reden is het belangrijk regelmatig te controleren of Google problemen met je site heeft gesignaleerd.

Je kunt alle problemen snel zien door op de meldingsbel in de rechter bovenhoek te klikken

Maandelijkse WordPress Onderhoudstaken

7. Voer prestatieproeven uit

Hoe snel je site laadt speelt een sleutelrol in de gebruikerservaring en het conversiepercentage, en heeft zelfs een klein positief effect op SEO.

Toen je je site maakte, heb je hem waarschijnlijk geoptimaliseerd voor prestaties. Dat betekent echter niet automatisch dat je site geoptimaliseerd blijft, dus is het belangrijk om de prestaties van je site toch regelmatig te beoordelen om eventuele problemen op te sporen.

Eenmaal per maand is een goede frequentie voor de meeste websites, hoewel je dit voor bedrijfskritische sites misschien beter wekelijks kunt doen.

8. Analyseer het verkeer van je site

Om te begrijpen wat er op je site gebeurt, zou je een soort web analytics tool moeten gebruiken, zoals Google Analytics.

Als digitale marketing een serieus onderdeel van je strategie is, kijk je waarschijnlijk al elke dag in je web analytics. De meeste webmasters hoeven niet zo vaak te kijken, maar het is toch nuttig om er eens per maand of zo in te kijken om bij te houden wat er gebeurt en eventuele trends op te merken.

Als SEO een belangrijk deel van je strategie is, wil je misschien ook trefwoord-monitoring instellen om de rangschikking van je site in Google bij te houden en elke maand even te checken.

Top view working at desk with laptop and documents, business concept

9. Voer een veiligheidsscan uit

Omdat WordPress zo populair is, is het een aantrekkelijk doelwit voor kwaadwillenden. Om ervoor te zorgen dat je site geen slachtoffer wordt, is het goed om regelmatig beveiligingsscans uit te voeren om potentiële problemen op te sporen.

De meeste WordPress beveiligingsplugins bevatten functies voor automatische beveiligingsscans.

10. Optimaliseer de database van je site

De database van je site bewaart al je inhoud, thema instellingen, plugin instellingen, enz. Na verloop van tijd kan die veel rommel genereren via dingen als post revisions, transients, spam commentaren, enz.

Daarom is het een goed idee om de database van je site periodiek te optimaliseren om al deze rommel te verwijderen.

Je kunt dat doen met enkele plugins, waaronder WP Rocket. Met deze plugins kun je ook plannen dat je database optimalisatie automatisch verloopt.

11. Controleer op niet bereikbare links of 404 fouten

Gebroken links of 404 fouten zijn vreselijk voor de gebruikerservaring op je site omdat ze bezoekers in de weg zitten bij het vinden van wat ze zoeken.

Hoewel kapotte links en 404 fouten afzonderlijke dingen zijn, gaan ze toch hand in hand omdat een kapotte link meestal direct naar een 404 fout leidt. Als je niet vertrouwd bent met wat een 404 fout is, is het de fout die je website weergeeft als een bezoeker naar een URL gaat die niet bestaat.

Om je site op gebroken links te controleren kun je een plugin gebruiken die gebroken links controleert.

12. Controleer de back-ups van je site

Een back-up is alleen goed als hij werkt. Dus hoewel je wekelijks back-ups van je site moet maken, is het ook belangrijk om regelmatig te controleren of die back-ups echt werken. Je kunt dit doen door de back-up van je site terug te zetten op een staging site.

Dit is zeker geen kleine taak en veel hosting bedrijven bieden tegenwoordig binnen je hosting pakket automatische back-ups. Als je zeker weet dat dit het geval is dan kan je deze taak overslaan. Begin dus altijd even bij de hosting met het navragen hiervan!

Jaarlijkse WordPress Onderhoudstaken

13. Overweeg of je nieuwe hosting nodig hebt

Deze staat bij ons altijd bovenaan bij de jaarlijks uit te voeren taken en liever doen we dit nog 2x per jaar. Je hosting is vaak zo’n dingetje dat je ooit ergens hebt afgesloten en daarna eigenlijk niet meer naar omgekeken hebt. Dat snappen we heel goed maar in de praktijk kan je dit duur komen te staan. Hosting bedrijven zijn namelijk vrij om hun pakketten aan te passen zoals ze dit zelf willen. Dat kan zijn in de hardware (de snelheid), de software (waar je op in kan loggen voor prettig beheer) of nog erger, in de prijzen! Laten we daarbij opmaken dat we absoluut geen voorstanden zijn budget hosting, dat is namelijk in onze beleving en testen altijd een duurkoop verhaal. Maar toch hoeft de prijs ook niet onevenredig hoog te worden voor hetgeen je ervoor terugkrijgt.

Probeer daarom minstens één keer per jaar je hosting weer eens kritisch te bekijken en te vergelijken. Prijs is namelijk juist in onze ogen ook een goede support en het tijdig doen van upgrades aan het platform om bij te blijven met de laatste ontwikkelen in de markt.

14. Verander je WordPress wachtwoord

Alle WordPress beveiligingstips van de wereld doen er niet toe als een kwaadwillende je gebruikersnaam en wachtwoord in handen krijgt. Daarom is het een goed idee om goede wachtwoord principes te volgen en je WordPress admin wachtwoord eens per jaar of zo te veranderen.

Dit, in combinatie met andere tactieken zoals het beperken van inlogpogingen, zou je moeten beschermen tegen brute kracht aanvallen en andere op inloggen gebaseerde bedreigingen.

Zorg ervoor dat je een sterk, uniek wachtwoord gebruikt. Wachtwoordbeheerders zoals LastPass of Bitwarden maken het gemakkelijk om veilig een uniek wachtwoord voor elke WordPress site op te slaan.

15. Controleer je inhoud

Een inhoudsaudit is een geweldige manier om de SEO en de gebruikerservaring van je site te verbeteren. Je kunt er de best presterende inhoud van je site mee verdubbelen en ook de zwakste inhoud verhelpen.

In wezen zijn je doelen met een inhoudsaudit het volgende:

  • Je best presterende inhoud bijwerken en verbeteren zodat hij zijn plaats op de ranglijst behoudt of nog beter presteert.
  • Ondoeltreffende inhoud te verwijderen en de inhoud ervan samen te voegen in andere inhoud of om te leiden naar andere inhoud.
  • Het zal je ook helpen te begrijpen welke inhoud het beste werkt voor je site, zodat je je strategie in de toekomst kunt aanpassen.

16. Controleer je plugins

Elke plugin die je aan je site toevoegt is een potentieel beveiligingslek en een potentiële belemmering voor de prestaties van je site. Dat betekent niet dat je geen plugins zou moeten gebruiken, maar wel dat je erop moet letten dat je alleen essentiële plugins gebruikt.

Om die reden is het een goed idee om eens per jaar na te gaan of je site nog steeds voordeel haalt uit elke plugin die je gebruikt. Als je site niet meer zoveel profijt heeft als je dacht toen je de plugin installeerde, overweeg dan de plugin te deactiveren en te verwijderen.

Houd je website onderhouden en elimineer preventief alle problemen

Deze checklist is niet in steen gebeiteld en je kunt de frequentie misschien aanpassen aan je website. Bijvoorbeeld, als de formulieren van je website geen sleutelrol spelen in je bedrijf, hoef je ze waarschijnlijk niet elke week te controleren.

We probeerden echter een goede frequentie te vinden die voor de meeste websites optimaal is, dus deze checklist is een prima plek om te beginnen bij het maken van je onderhoudsplannen.

Als dit onderhoud overweldigend aanvoelt, kun je overwegen te betalen voor een WordPress onderhoudsdienst om je site voor je te onderhouden.

Heb je nog vragen over WordPress onderhoud? Stel ze ons via Whats’App, een belletje of een mailtje.

Contact info

Heb je vragen, wil je een vrijblijvende offerte of wil je gewoon even sparren? Bel dan met Kevin.