Elementor Review – De beste WordPress pagebuilder zowel gratis als betaald?

UPDATE 2023

Overweeg je Elementor op je website te gebruiken? In onze praktische Elementor-beoordeling geven we je een gedetailleerd overzicht van deze populaire WordPress-paginabuilder en of deze iets voor jou is.

Sinds de lancering in 2016 is Elementor snel uitgegroeid tot een van de belangrijkste plug-ins voor het bouwen van WordPress-pagina’s, actief op meer dan 2 miljoen WordPress-sites volgens WordPress.org.

Om Elementor goed te bekijken splitsen we deze review in 2 delen. We kijken dan naar:

Beoordeling

Gebruiksvriendelijkheid
Snelheid
Kwaliteit van de code
WordPress integratie
Support & Documentatie

Conclusie

Dit is verreweg onze favoriete WordPress Page Builder in 2023. Met de ‘Drag & Drop’ interface kan een kind de was doen en dat bevalt ons heel goed. En daarbij mag je vaak updates verwachten waarmee de functionaliteiten nog meer toenemen. Dit is zowel voor beginners als voor gevorderen gebruikers een plug-in waar je niet omheen kan volgens ons. 

4.8

Wat is er goed aan Elementor

In de review behandelen we alle punten die we goed en minder goed vinden maar hierbij eerst even de zaken die we echt top vinden!

GEEN SHORTCODES. Dit klinkt misschien alleen interessant voor de gevorderden onder ons maar dat is het zeker niet. Hiermee bedoelen we namelijk dat Elementor goed gebruik maakt van alle mogelijkheden binnen WordPress zonder je code te vervuilen met Elementor’s eigen toevoegingen. Is dit dan zo speciaal? Ja! Want heel veel andere plug-ins doen dit namelijk wel!

Er is dus geen sprake van een ‘Shortcode lock-in’ en daardoor kan je met een gerust hart in de toekomst nog eens switchen van pagebuilder mocht je deze behoefte hebben.

Maargoed, makkelijk kunnen stoppen met Elementor is natuurlijk niet het enige goede om te starten, het heeft ook:

Wat is er minder goed aan Elementor

Elementor: Overzicht

Elementor is in 2016 gebouwd door een groep web professionals die, net als ik, gefrustreerd waren over het extreem trage proces van het ontwerpen van websites met WordPress.

Sindsdien is het aantal gebruikers van Elementor gegroeid tot 2 miljoen mensen wereldwijd, inclusief marketeers, bedrijven en ontwikkelaars. Het laat alleen maar zien hoe gemakkelijk het te gebruiken is.

Elementor heeft een gratis en betaalde versie. In tegenstelling tot de gratis versies van de meeste andere paginabouwers, biedt de gratis versie van Elementor voldoende krachtige functies om je te helpen jouw saaie website om te vormen tot een professioneel ogende website.

Dus als je net begint en niet het budget hebt om je website op te fleuren, is de gratis versie van Elementor een geweldige tool. Maar als je op zoek bent naar meer geavanceerde functies en een alles-in-één oplossing voor je website, heb je wellicht meer aab de Pro-versie, die we verderop zullen bespreken.

1. Volledig front-end ‘Drag & Drop’

Als front-end builder geeft Elementor je een real-time preview van de wijzigingen die je aanbrengt. Of je nu een knop moet toevoegen en deze moet aanpassen om hem precies goed te krijgen of moet overschakelen van een lay-out met één of meerdere kolommen, je kunt onmiddellijk de wijzigingen zien die je aanbrengt. Voor mij is het op deze manier veel leuker en kan ik mijn tijd efficiënter gebruiken.

Aan de linkerkant van het scherm zie je een lijst met modules of widget die je aan uw website kunt toevoegen, zoals koppen, afbeeldingen, teksten, video’s, knoppen en meer. Het enige dat je hoeft te doen, is de module letterlijk naar het gebied van je voorkeur op de website slepen en neerzetten, deze bewerken en je bent klaar om te gaan.

2. Mobiel-vriendelijk

Omdat meer websitebezoekers hun mobiele apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot internet, is het nu belangrijker om een mobielvriendelijke website te hebben.

Zodra je begint met het aanpassen van je website in Elementor, kan je je gemakkelijk laten meeslepen en allerlei dingen doen, zoals marges of opvullingen toevoegen aan secties. Dat is allemaal goed, maar je moet zeker controleren of de lay-out er op mobiel nog goed uitziet.

Je kan dit snel doen door op het bureaubladpictogram naast de knop “Publiceren” te klikken en vervolgens op “Mobiel” en “Tablet”.

3. Templates en/of Blocks

Paginasjablonen besparen enorm veel tijd. Hiermee kan je met slechts een paar klikken een specifiek type pagina maken. Als je bijvoorbeeld snel een bestemmingspagina voor een technisch merk wilt maken, is er een bestemmingspagina-sjabloon die je in slechts enkele seconden op je website kan laden.

Blocks zijn vooraf opgestelde secties die je snel kan inladen. Er zijn blocks voor secties zoals ‘Over ons’, Call-T0-Actions, Reviews, FAQ’s en nog veel meer.

4. Werkt met alle WordPress thema’s (Themes)

Elementor is flexibel genoeg om met elk WordPress-thema te werken, maar er zijn 4 WordPress-thema’s waar mensen het over het algemeen mee eens zijn, de meest compatibele thema’s met Elementor. Dit zijn:

Deze thema’s hebben gratis en betaalde versies.

De kosten

Er is dus een gratis versie die voor vele al een goede start kan zijn. Maar wel je meer of wil je gebruik maken van de handige opties zoals de theme builder / templates dan kan je overstappen naar de Pro-versie.

Elementor Pro heeft 30 extra modules waarmee je snel belangrijke onderdelen van een website kunt maken, zoals:

5. Toegang tot professionele updates en 24/7 ondersteuning.

Het Elementor-team komt regelmatig met updates om problemen op te lossen en meer functies toe te voegen. Hun 24/7 ondersteuning is ook alleen beschikbaar voor Pro-abonnees. Hoewel ze een uitgebreide kennisbank op hun website hebben, kan het krijgen van ondersteuning van hun team je onschatbare tijd en daarmee geld besparen.

Elementor Review: Conclusie

Ik kan maar een handvol dingen bedenken die ik niet leuk vind aan Elementor, omdat het eerlijk gezegd de beste WordPress-pagebuilder is die ik ooit heb gebruikt. Het is zeldzaam om een paginabuilder te vinden waarmee je binnen enkele uren prachtige websites kan maken en toch je websiteprestaties zoals snelheid kan behouden. De gratis versie zou voldoende moeten zijn als je net begint, en je kunt altijd upgraden naar Pro als je alle functionaliteiten wil gebruiken. De Pro functies bieden in onze ogen zoveel voordelen dat de kosten hiervoor op jaarbasis maar een minimale investering zijn in je online presence.

Elementor is een krachtige freemium WordPress-pagebuilder die zijn werk doet en waarop je je creativiteit los kan laten gaan zonder te leren hoe je een enkele code moet schrijven!

Bovenstaande knoppen zijn affiliate links. Wanneer je via deze button een aankoop doet bij Elementor dan kost dat jou niets extra’s maar krijgen wij een kleine commissie. Met deze commissie zorgen we ervoor dat al onze artikelen gratis kunnen blijven. Zo kunnen wij dus meer mensen blijven helpen!